Videoton TV Computer, egy iskolaszámítógép

Életem első saját gépe egy Videoton TV Computer 64k. azaz TVC volt. A régi gépem sorsa nem ismert előttem, hiszen a gépek akkori ára nem tette lehetővé, hogy egy-egy váltáskor a régi gépet csak úgy porosodni hagyjuk a polcon. Ma ismét TVC tulajdonossá váltam, lesz munkám vele, de mégis nagy az örömöm!

Egy kis Videoton TV Computer történelem

A TVC akkoriban egy könnyen és olcsón(?) beszerezhető számítógépnek számított itthon, bár mindösszesen néhány ezer darabot gyártottak belőle 1984-től kezdődően. A Videoton elsődlegesen iskolaszámítógépnek szánta a kis gépet, melyet a Centrum áruházak árultak. A TVC – sok keleti blokkban gyártott géppel szemben –  nem volt kompatibilis egyetlen más géppel sem, ezért a szoftverellátás teljes egészében az akkori Novotrade feladata lett volna. Nem sok szoftver jelent meg a géphez, de ennek is volt valamicske előnye.

Videoton TV Computer

A TVC-t gyakorlatilag egy régi (már akkoriban is régi) Enterprise modell tervét alapul véve alkották meg. A gépből három változat készült, a 32k és a 64k és a 64k+. A számok természetesen a beépített memória mennyiségére utaltak. Nekem egy 64k géphez volt szerencsém. A TVC az akkori gépekhez mérten sem volt igazán méltó vetélytárs. Nem volt benne hardveres sprite kezelés, egyetlen gyenge hangcsatorna miatt a zenei képességei is hagytak kívánnivalókat, de a szegényesnek is csak fenntartásokkal mondható szoftverellátottság volt a gép legnagyobb problémája. Egy területen nem lehetett panasz a gépre, a bővíthetősége átlagon felüli volt.

A 64k+ modell több ponton fejlődést mutatott az eredeti TVC-hez képest, de a kompatibilitását ezzel fel is áldozták. A géphez egyébként sem készült sok szoftver, és azoknak is csak egy része volt kompatibilis a 64k+ géppel.

Mint említettem, a géphez nagyon-nagyon kevés játék és felhasználó program létezett, talán ennek is tudható be, hogy sokan fordultunk a programozás felé. Sokan tanultuk meg a Z80 assemblyt, hiszen a BASIC nyelv korlátaiba néhány hét után biztosan belefutott minden értelmesebb informatikus-kezdemény. Nem volt könnyű dolgunk, mert a gép szakirodalma – a szoftverellátottságához mérten is – szegényes volt.

TVC Csomag
TVC csomag egy barátomtól.

Ismét egy TVC tulajaként

Jó visszagondolni a TVC-re, de még jobb ismét birtokolni egyet. Az első gépet a tápegység és minden egyéb tartozék nélkül sikerült megszereznem a napokban a Videoton TV Computer fórumon érdeklődve. Természetesen alapos átvizsgálást, rendberakást igényel a kis masina. Tápegység utáni érdeklődés eredményeképp egy meglehetősen gazdag TVC csomagot kaptam egy barátomtól. Most van 3 db TVC a tarsolyomban, rengeteg kiegészítővel, emiatt nincs kétségem affelől, hogy sikerülni fog legalább egyet az eredeti, szép állapotáig restaurálnom.

Ha készen leszek a sajátommal, akkor természetesen a maradék két gépet is működőképessé és szebbé teszem, hogy új gazdát keressek nekik!

Igyekszem betartani a retró-gépes alapelveimet. Nem működő gépen nem ülünk, hanem megjavítjuk! A működő öreg gépeket legalább évente egyszer elővesszük, és alaposan megjáratjuk! A gyerekek mindig szívesen segítenek.

Hivatkozások:

http://tvc.hu/
http://forum.tvc.hu/
https://www.facebook.com/groups/videotontvcomputer/