Egy szutykos kis Commodore 16

Egy újabb ideiglenes lakója van a javításra váró régi gépeim polcának. Egy kis Commodore 16 érkezett ma, amelyhez sem tápegység, sem egyéb tartozék nincs. A tényleges állapota nem ismert még, jótékonyan takarja el a vastag koszréteg és némi aggasztó rozsda, de bízom benne, hogy ez a gép is új életre kel majd nálam.

Commodore 16

A C16 egy kissé „rosszkor volt rossz helyen” gép, amely a C64 és a Plus 4 árnyékából sosem került ki a napfényre. Sosem birtokoltam ilyet, de mégsem tudok csupán a Commodore tévedéseként gondolni erre a kis gépre. Ha sikerül életet lehelnem ebbe a masinába, akkor a teljes felújítás mellett/után kap majd egy jelentős RAM bővítést. Valószínűleg ez a gép is megkapja a maga SD2IEC perifériáját is, mert a magnós töltögetést azért a nagy retró-érzés közben sem sírom már vissza.

C16 Csavar
Egy csavar, ezt is kellemes lesz kibányászni

Ha új életre kel ez a gép is, akkor egy „előtte-utána” fotóalbum kíséretében megjelennek majd egy bejegyzésben a javítás lépései is! Egyelőre az előző bejegyzésekben említett ZX Spectrum és C Plus4 gyógyulgat.

Hivatkozások:

Egy Commodore 64 és egy Plus 4 jobb sorsra vár
ZX Spectrum 48k javításra vár

5 hozzászólás “Egy szutykos kis Commodore 16” bejegyzéshez

 1. Sziasztok!
  Én is ilyen számítógép megmentő alkat vagyok. Rengeteg Commodore cuccom van, többek között van két darab hibás Commodore 16 -osom. Mind a kettőnél ugyan az a hibajelenség van. Bekapcsolás után a képernyő fekete marad és néha fehér csíkok villannak fel. Az egyikről konkrétan tudom, hogy nálam működött valamikor. Van esetleg tippetek, hogy mi lehet a hiba?
  Köszönettel: János

 2. Sajnos, nekem annyi C16 nem ment át a kezeim között, hogy kapásból rá tudnám vágni egy-egy hibajelenség lehetséges okait. Emiatt és a további hibák elkerülése érdekében én javításkor az egész gépet végigméregetem. Szerencsére ezeknél a régi gépeknél ez nem olyan halálosan sok munka.

 3. Tisztelt Tagok!

  Nemrég szereztem be egy Commodore 64-et 1541/II-es floppy meghajtóval, de egy kicsit sárgák. Tud valaki segíteni abban, hogyan tudom kifehéríteni az eredeti színére? Minden segítséget megköszönnék.
  Ide üzenjetek: szaboz.dunaujvaros@gmail.com

  Köszönöm!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.