Retró gép toplista

Az alábbiakban a saját retró gép toplistámat írom le. A listában nincs logika, nem a gépek teljesítményéről vagy minőségéről szól, ez csak a gépekhez fűződő emlékeim és érzelmeim által rangsorolt, teljesen szubjektív toplistám. Első helyen az általam leginkább kedvelt retró gép szerepel.

Enterprise 128
Enterprise 128, az örök kedvencem.
 1. Enterprise 128
 2. Amiga 1200
 3. ZX Spectrum 48k
 4. Videoton TVC 64k
 5. ZX Spectrum 128k
 6. Commodore Plus 4
 7. Sinclair QL
 8. Commodore 64
 9. Amiga 500
 10. Commodore 16
 11. Atari 520ST
 12. Atari 800XL

Az aláhúzás azt  jelöli, hogy a gépből egy vagy több működőképesen vagy javításra várva pihen a polcomon. A többi gép még valahol, valakinél várakozik, hogy egyszer hozzájuthassak.

A listában nem szerepelnek PC-k. Nem azért, mert nem értékelem vagy nem kedvelem azokat, egyszerűen csak nem fértek be nálam a top12-be. Sőt, igazából azt hiszem, hogy a top24-be sem férnének be. A konzolokkal más a helyzet, kedvelem mindet, csak nem veszem számítógépszámba őket. Ez van, nyugodtan kövezzetek meg érte.

A dobogós gépek közül az Amiga 1200 még sajnos hiányzik a gyűjteményemből, de lesz ez még másképp!

4 hozzászólás “Retró gép toplista” bejegyzéshez

 1. Hali!
  A lista vitathatatlan 🙂 Az enyém is hasonló lenne, de az Amigák nem lennének rajta, mert azokat csak messziről csodáltam. Első helyen a ZX, aztán C128, C+4 és sokan mások. Na majd egyszer én is megcsinálom.
  Még sok jó blogbejegyzést! 🙂
  Üdv
  Zimi

 2. Nekem a C128 volt a messziről csodált gép. Nézegettem kiállításokon a „nagygépes” megjelenésű C128D-ket, de még az ismerőseim ismerőseinek sem volt ilyen. Talán csak emiatt nem került fel a listámra sem. Remélem egyszer szert tehetek rá, vagy legalább kölcsönbe szerezhetek ilyet egy hétre, amikor épp időm is lesz rá. 🙂

 3. Én Commodore 64-en kezdtem 1988-ban. Magnóval, zöld AudioTon monitorral 1db Competition Pro joy-jal. Később kaptam még egy ugyanolyan t.’90-be vettem egy Blue Chip drive-ot használtan. 93-ig tartott ki a rendszer, sajnos el kellett adni hogy megvehessem a 286AT-t. Már akkor megbántam a szüttyögő, prüntyögő vashalmazt. Innentől indultam lefelé a lejtőn…
  Manapság igyekeztem ujra beszerezni a C64-es configomat….

 4. Sokan vagyunk így vele. 🙂

  Szerencsés vagy, a C64 még egy könnyebben beszerezhető típus. Némely másik gépből már alig-alig lehet hozzájutni javítható állapotúhoz.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.