Miért változik meg a lapom címsora a SERP-ben?

Biztosan sokan belefutottatok már az alább taglalt problémába, de egy újszülöttnek minden vicc új. (Még akkor is, ha webmester az illető.) Miért is változtatják meg a keresők a találati listákban (SERP) az oldalunk címét? A kérdés jó, de tényleges és korrekt válasz nincs. Nem sorolom a korrekt válaszok közé azt, ha a képünkbe vágja valaki, hogy „CSAK”. Még akkor sem, ha hozzáteszi, hogy ezzel nekünk (béna) webmestereknek, és persze a felhasználóknak, olvasóknak akarnak jót.

Köszönöm szépen, de majd én eldöntöm mi a jó nekem. Ez nem az…

Title

A lapok head szakaszának title sorában megadtál egy címet, ezzel az alábbiakat érted el:

  1. Megadott cím megjelent a böngésző címsorában az oldal neveként.
  2. Az elmentett kedvencek között ezt a nevet kapta alapértelmezetten a lapod.
  3. Ez a cím jelent meg a keresők találati listájában.

Nos, a 3. pont, ami ma már nem feltétlenül van így. A keresők különböző algoritmusok alapján kiegészítik, vagy akár lecserélik a találati listában az oldalad címét. A magyarázatok szerint azért, hogy javítsák a hibás vagy nem eléggé releváns oldalcímeket. Ezzel nincs is baj, amíg Pistike, a szomszéd 12 éves kisfia szerkeszt magának lapot.

Nyilvánvalóan a keresőkre optimalizált, gonosz emberek által üzemeltetett, információszegény vagy más módon káros weblapok ellen próbálnak tenni. Úgy gondolom, hogy pont ezek ellen nem ér semmit az önkényes módosítás. Az igazán gonosz webmesterek (ne említsük a kalapok színét, mert attól az angol kifejezéstől kiteszem a reggelimet) gyorsabban alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, mint a Star Trek világának Borgjai. Ez tény. Keress rá bármire, bármely keresőben, a találati lista első 1-2 oldala nagyrészt szeméttel lesz tele. Nem gondolom, hogy erről a keresők üzemeltetői tehetnének.

A cím módosítása amellett, hogy szülhet – és szül is – mókás eseteket,  nyilvánvalóan zavar sok írót, költőt, újságírót, aki a könyve, verse, cikke címén igen sokat morfondírozott mire a számára elfogadható, kifejező cím megszületett. Innentől én nem hiszem, hogy egy oldal címének önkényes módosítását szabad volna robotokra bízni.

Mi mégis a legnagyobb gondom a fentiekkel?

Vissza kell térnem a régebbi cikkemben említett véleményemhez, miszerint a keresők üzemeltetői szereptévesztésben vannak. Nem az a dolguk, hogy szűrjék, megváltoztassák az Interneten elérhető tartalmakat. A kereső arra való, hogy keresni lehessen vele. Azt hiszem a helyzet a közeljövőben sem fog jó irányba változni, hacsak valaki nem koppint alaposan az orrukra. Annyi csak a baj, hogy az a bizonyos orr már olyan magasan van, ahová nemhogy magánemberek vagy civil szervezetek nem érnek fel, de lassan az Európai Uniónak is sámli kell koppintáshoz.

Vajon mi lesz a következő lépés? Amikor egy Petőfi verset átszerkeszt a keresőmotor a keresőmezőben megadottak figyelembevételével?