SEO és az érvényes HTML kód

Remélem nem haragszotok meg, ha ez a pénteki bejegyzés nem véresen komoly lesz a HTML és a SEO témájában, inkább csak egy érdekességet említenék meg azoknak, akik még nem találkoztak a lentebb ismertetett jelenséggel.

Véleményem szerint egy weblap fejlesztőjének alapvető feladata, hogy csak érvényes HTML kódot adjon ki a kezei közül. Ehhez a tézishez képest a valós életben tapasztaltak kissé nevetségesek.

Végeztem ugyanis egy kis tesztet…

Van ugye, a HTML „szabvány” (ajánlás!), amelynek az aktuális és azt megelőző specifikációi a W3 konzorcium oldalán mindenki számára hozzáférhetőek. Van ugye a HTML4, az XHTML, a HTML5 és társaik. A w3.org-on pedig mindenki számára hozzáférhető a kódot ellenőrző eszköz, amelyen bárki ingyen és bérmentve ellenőrizheti bármely oldalának a HTML kódját. Az érvénytelen kód tehát csak VÉLETLENÜL és RITKÁN csúszhat ki szakemberek kezei közül.

Ehhez képest…

Megnéztem néhány olyan „nagy” lapot, amely vagy nagyon ismert, népszerű, vagy csak egy-egy adott kulcsszóra a keresőben előkelő helyezést ér el. Az eredményt bárki és bármikor ellenőrizheti, ha a validator.w3.org lapon bemásolja egy-két olyan lap címét, amely mondjuk a „SEO” kulcsszóra a keresők találati listájának első oldalán szerepel. Ellövöm a poént, a teszt alatt az érvényes HTML kódot jelző zöld csík ritkább vendégem volt a fehér hollónál.

HTML érvényességi teszt eredményei:

HTML Validátor

  • A „SEO” kulcsszóra előkerült lapok átlagosan 30 és 40 közötti HTML hibát tartalmaznak. Profik.
  • A legnagyobb magyar hírportálok főoldalának forráskódjában 120 és 400 (!)  közötti hiba van, pedig ők legalább 3-4 dedikált webfejlesztővel dolgoznak.
  • A legnagyobb közösségi oldalakon már a nyitólapon is 20 és 60 közötti a HTML hibák száma.
  • A nagy keresők főoldalain is – amelyeken szinte csak a keresőmező látható – 15 és 30 között mozog a HTML hibák száma.

Néhány oldal van csupán, amely ma, 2013 tavaszán teljesen érvényes HTML kóddal rendelkezik. A www.w3.org érvényessége nem meglepő eredmény, de nem sok nagy cég által birtokolt vagy üzemeltetett weblap zárkózott fel hozzá. Talán elgondolkodhatnának a „nagy” lapok üzemeltetői, hogy elkelne hozzájuk egy-két tényleges szakember is a sok kutyaütő mellé…

U.I. Nekem ne jöjjön senki azzal, hogy egy adott feladat nem valósítható meg úgy, hogy az oldal kódja ne legyen képes hiba nélkül átcsúszni a validátor eszközén. Ilyen nincs, egy értelmes, hozzáértő szakember mindent meg tud oldani. Ha neked nem megy, akkor nosza, állj fel, és keress más elfoglaltságot magadnak! Hidd el, nem szégyen felismerni a saját korlátaidat és beállni a Meki pultja mögé!

Hivatkozások:

http://validator.w3.org/
http://jigsaw.w3.org/css-validator/