Miért kell legalább 300 szó egy oldalra?

Biztosan hallottál már arról, hogy egy weboldalnak legalább 300 szót kell tartalmaznia a tartalmi részben. A 300 szó nem kevés, de ha nem vesszük figyelembe ezt az elvárást, akkor máris hátrányba kerülhet a lapunk a konkurencia lapjaival szemben. Nem szabad azonban csak a keresőknek alárendelni a lapunkat, egy tréfás kép mellé finoman szólva is hülyeség 300 szónyi értelmetlen, töltelék maszlagot írni.

300 Szó

Miért pont 300 a 300?

A kérdés jó, vélhetően két helyes válasz is létezik a kérdésre.

  • Normál betűmérettel írva nagyjából 300 szó tölt ki egy szabványos, A4 méretű lapot.
  • Azért, mert ennyit várnak el a keresők, és pont.

A második ponthoz gondolom nem kell semmit hozzáfűzni. A 300-as elvárás jelenleg kőbe vésettnek tűnik, és minden keresőmotorra (Google, Bing, Yandex, stb.) érvényes.

Hogyan bővítsük a tartalmunkat, ha az adott témáról nem tudunk 300 szót írni?

Az elsődleges válasz, hogy SEHOGY! Tartsuk szem előtt, hogy egy weboldal elsődlegesen nem a keresőknek készül, hanem a látogatóknak, embereknek. A keresők fontosak, de csak mert ezek segítenek a potenciális látogatóknak az oldalunkra találni. A szerepük ezzel véget is ér, ennyi, és nem több.

Soha ne álljunk neki bővíteni a blog bejegyzéseinket értelmetlenül. Csak abban az esetben foglalkozzunk a 300 szavas limit értékkel, ha ez nem megy a tartalom rovására. Az embereknek a rohanó világban egyre kevesebb ideje jut mindenre, emiatt reflexszerűen kerülnek el minden látszólagos időpazarlást. Gyorsabban eszünk, gyorsabban közlekedünk, és az információt is a leggyorsabban akarjuk megkapni. A legtöbben a rövid, tömör írásokat részesítik előnyben. Vélhetően ez a tény állt a Twitter térhódítása mögött is.

Az elvárások tehát ellentétesek. Egy jó bloggernek, újságírónak tudnia kell egyensúlyozni a két elvárásnak történő megfelelés között. Ha van egy 280 szavas a bejegyzésed, akkor az vélhetően a minőség lerontása és komolyabb erőráfordítás nélkül bővíthető 300 szavasra. Ezzel javul az adott oldalad  keresők találati listájában való elhelyezkedése, és a látogatók sem járnak rosszul.

Végül, egy fontos dolgot emelnék még ki. Egy weboldalnak, blognak vagy portálnak nem kell minden oldalában kereső-optimalizáltnak lennie!