Akadálymentes weblapok 1. – Az Input mezők

A legtöbb weblapot ma a keresőrobotokra optimalizálják. Te lépj túl ezen, a keresőoptimalizálás mellett fordíts kellő figyelmet a weblap akadálymentes kialakítására is. A blogomon rendszeresen visszatérő téma lesz az akadálymentes weblapok kialakításának lehetősége. Az akadálymentesítés nem csak a fogyatékkal élő emberek miatt fontos, egy akadálymentes környezetben mindenki könnyebben mozog, ahogyan ez az élet más területein is így van.

Nem célom, hogy teljes körű leírást készítsek, arra ott a WCAG ajánlás, inkább csak egy-két tippet szeretnék adni itt.

Akadálymentes weblapAz INPUT mezők akadálymentesítése

Egy akadálymentes weblapon fontos elvárás, hogy a felhasználó minél könnyebben, pontosabban tölthesse ki az adatbeviteli formokat. Akkor is, ha esetlegesen nem tud pointer típusú eszközt kezelni, gyengén vagy egyáltalán nem lát.

Az űrlapok esetén az alábbiakra kell tekintettel lennünk.

  1. Segítsünk a felhasználóknak a hibás adatbevitel elkerülésében, vagy legalább a hiba pontos behatárolásában. Mindig közöljük szöveges formában is a hibák kiváltó okát!
  2. Mindenképp adjunk lehetőséget a már bevitt adatok javítására. Egy tökéletesen látó, gépelő embernek sem egyszerű újragépelni még egy fórum hozzászólást sem.
  3. Ne feledkezzünk meg a LABEL tagek helyes alkalmazásáról, egy felolvasószoftvert használó nem fogja tudni behatárolni a beviteli mező pontos szerepét enélkül.
  4. Ügyeljünk, hogy csak billentyűzetet használva is kitölthető legyen minden űrlapunk. Az onclick, onmouseover és hasonló eseményeket használhatjuk nyugodtan, de az űrlapunk használhatósága semmiképp ne támaszkodjon ezekre.
  5. A használhatóságot és akadálymentességet soha ne rendeljük alá a megjelenésnek. Lehet, hogy a fájl típusú INPUT mező csúnya, de ezt egy felolvasószoftvert használó látássérült is használni tudja, míg a csudaszép flashes uploaderünkkel nem fog tudni mit kezdeni.
  6. Ne támaszkodjunk csak a látásra. Ha valamiért elkerülhetetlen a CAPTCHA használata, akkor gondoskodjunk arról, hogy legyen alternatívája is.

Ne felejtsük el, kis odafigyeléssel rengeteg embernek tehetjük egyszerűbbé az életet! Egy profi weblap akadálymentes!

Hivatkozások:

http://www.w3.org/TR/WCAG/