Egy maréknyi lyukkártya

Ma kiürítettük a lomtárolónkat. Sajnos, nem került elő újabb retrógép a lomkupacok alól, pedig egy Spectrum 128k igazán előbukkanhatna már valahonnan. Néhány régi 5,25-ös floppy lemez mellett csak egy maréknyi szűz, színes lyukkártya akadt a kezeim közé.

Lyukkártya
Egy maréknyi szűz lyukkártya.

Ma már nehéz elhinni, de a 80-as években ezek a kártyák az akkori Hámán Kató Közgazdasági Szakközépiskola programozói képzésének még szerves részei voltak. Nekem ez kimaradt az életemből, de a feleségemnek bizony kellett ilyeneket lyukasztgatnia a suliban.

Ezek a lyukkártyák jóval régebbiek, mint az engem lázba hozó időszak. Talán furcsa lehet, de az érdeklődésemet kizárólag 8 bites házi-számítógépek megjelenésétől a Commodore Amiga gyártásának befejezéséig terjedő időszak gépei képesek felkelteni. Az ebben az időszakban megjelent gépek közül csak az IBM PC és az Apple gépek irányában vagyok teljesen közömbös.

A PC fronton az egyetlen igazán kedvelt hardverem a Gravis Ultrasound hangkártya volt, részemről minden egyéb régi PC cucc mehet akár a zúzdába is. Még egy kivétel persze van, egy régi HP DL380 szerver, de az egy hosszú történet…

Hivatkozások:

http://en.wikipedia.org/wiki/Punched_card
http://en.wikipedia.org/wiki/Gravis_Ultrasound