Szent őrültek 1. – SD kártya TVC-hez?

A MadAdmin blogon a hétfői nap a visszaemlékezésről szól. Ma a Videoton TVC-ről írnék 1-2 szót, amelyhez szép emlékek fűznek. Egy mai fiatalnak nehéz megérteni, hogy miért tisztel annyira egy régi motoros rendszergazda egy ilyen (és sok más) öreg, 8 bites gépet. Nem tudok általános okokat, azt írom hát le, hogy én miért rajongok ezekért.

A 80-as évek gépei számomra még az emberközelibb számítástechnikáról szóltak, egy ember is képes volt átlátni egy-egy teljes rendszert. Sok ember volt, aki a – játékokat egy idő után félretéve – TVC-n ismerkedett meg a BASIC programnyelvvel, majd azt kinőve a Z80 assemblyvel. Ezek az emberek olyan alapokat kaptak, amely mai napig kihat az informatikai látásmódjukra, igényességükre. Sajnálatos, hogy a mai gyerekek számára már nem áll rendelkezésre ilyen csodás lépcsőfok a fejlődéshez, de ne keseregjünk.

Videoton TVCFejlesztések TVC gépre

Hihetetlen talán, de a mai napig léteznek emberek, akik ehhez a masinához tisztelettel és szeretettel nyúlnak. Nem csak egy letűnt kor emléktárgyaként kezelik, amely a polcon porosodik. Náluk ez a gép nem dohos, poros kiszolgált kutya. Felújítják, karban tartják, és – ami mindennél meglepőbb – fejlesztenek rá. Igen, fejlesztenek, olyan illesztőket, amelyekkel a gép életciklusában még nem is létező perifériákat illesztenek hozzá. Ezeket az embereket nevezem én „szent őrülteknek”, és itt most az „örült” szót is tisztelettel írom el. Nem a profitért, nem széles körű elismerésért, hanem csak a saját és a hozzájuk hasonlók öröméért, tiszteletteljes pillantásáért dolgoznak.

Egy ilyen érdekes fejlesztés az alábbi linken ismertetett SD kártya illesztő. Az alkotója nem csak egy kiváló hardver elemet készített, de a használatához szükséges szoftveres illesztést is létrehozta. Szinte hihetetlen, hogy ilyen igényes, szép munkát végezzen valaki. Jó lenne, ha a mai hardvereknek legalább közelítenének ennek a fejlesztésnek a minőségéhez.

TVC SD kártya illesztő
TVC SD kártya illesztő

Üzenem a „szent őrültek” TVC-seknek, hogy minden tiszteletem a tietek!

Ha kedvetek támad kicsit nosztalgiázni, akkor azt javaslom, hogy nézzetek meg néhány emulátort. A magyar TVC mániákus fejlesztőknek hála, létezik több TVC emulátor is. A tvc.hu oldalon bőségesen találhattok leírásokat, emulátorokat, régi felhasználói programokat és játékokat.

Nem szégyen, ha a gyereketek rajta kap, amint átszellemült mosollyal játszotok egy TVC emulátoron!

Hivatkozások:

http://tvc.hu/
http://www.facebook.com/groups/videotontvcomputer/
http://www.sdinterface.atw.hu/index.htm