Ne tégy el öreg gépet, nem áll el!

Sokan nem tudják, de a régi gépek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert, és sok esetben még annyira sem őrzik az állapotukat, mint a jól záró befőttesüvegbe töltött lekvár. Megszállott gyűjtőkkel beszélgetve is sokszor feltűnik számomra, hogy mennyien nem tudják azt, hogy az öreg gépek nem könyvek, amelyek a polcon szinte változatlan állapotban várják a következő nemzedéket. Vannak, akik hiszik, hogy a 15-20 éve működőképesen elcsomagolt gépük legnagyobb problémája az lehet, hogy nincs meg az egere vagy a tápkábele. Sajnos, tévednek.

A hirdetésekben olvasható sokszor, hogy „megkímélt”, „keveset használt”, „működőképesen elrakott”, „ép garanciacímkés”. Mintha számítanának ezek bármit is 15-20 év után.

Érdemes talán megmutatni néhány embernek, hogy milyen állapotban van egy-egy 10-20 éve elrakott számítógép. Kifolyt elemek, elektrolit kondenzátorok következtében megsemmisült alaplapok, repedezett, szétmállott szigetelések és műanyagok, végletesen oxidált csatlakozók. Képek talán egyértelműbbé teszik, hogy 15-20 év után a megkíméltség jelentőségét vesztő fogalom. 15-20 év után legfeljebb a „nem szétbarmolt” vagy a „szakszerűen felújított” lehet értéknövelő tényező. Igen, a retró gép akkor is csak lutri, ha bekapcsolható, és látszólag működik.

Egy kis sav
Koránt sem olyan ritka a savba áztatott alaplap, mint sokan hinnék.

Sok ember vásárol be öreg gépet anélkül, hogy tudná mit tesz. Néhányan még azt is hiszik talán, hogy megmentenek és a jövő nemzedéknek tartogatnak gépeket. Üzenem nekik, hogy minden ilyen gép egy időzített, önpusztító bomba. Ha még működőképesen sikerül is megvenni, de nincs rendszeresen átnézve, akkor garantáltan a polc lesz a gép temetője. Lehet 2 héttel vagy 2 évvel a vásárlás után, de valami valamikor biztosan szétmállik. Ehhez semmiféle kedvezőtlen külső tényező nem szükséges.

Kondenzátorok
Az a kis barna trutyi problémásabb, mint azt sokan gondolnák.

Egy szétmart alaplappal a legtöbb esetben már semmit sem lehet kezdeni, a tized milliméteres vezetősávok semmisülnek meg, és sokszor nem csak a nyák legfelső rétegén. Ilyen okok miatt van napról-napra kevesebb működőképes Amiga 3000/4000 gép. Sajnos, csak megelőzni lehet a problémát, orvosolni nem nagyon.

Szétdurrant kondenzátor
„Amikor elraktam még működött.”

Egy rég elrakott gép számára a „próbáljuk ki” olyan, mint az orosz rulett nehezített változata, mondjuk 4 golyóval a hatlövetűben. Például egy ZX Spectrum 48k gépben a hosszú polcon töltött évek alatt elszáll egy 20 forintos kondenzátor a belső táp környékén. Talán szemrevételezéssel is kiszúrható lenne, de rá sem néz senki. Egy gyors próba, mert jó lenne látni újra a Sinclair feliratot az új tévén. Az eredmény? Se kép, se hang. Nagy baja nem lehet, hiszen tavaly még működött. Nincs is, csak a filléres hiba mellett elszállt mondjuk az alsó 16k ram is, ami 8 db DIP16 tokozású, elavult és tápra különösen háklis IC-ből épül fel. Ez egyrészt nincs már minden sarki elektronikai boltban, másrészt 128 forrasztási pontot jelent a csere.

Azt javaslom mindenkinek, aki nem akar vagy tud rendszeresen foglalkozni az öreg gépeivel, hogy inkább váljon meg tőlük! Szerencsés esetben elkerülhet olyanokhoz a gép, akiknél nem falidísz lesz belőle, hanem működőképes állapotban tudják megőrizni azt.

2 hozzászólás “Ne tégy el öreg gépet, nem áll el!” bejegyzéshez

  1. Biztosan ennyire gázos egy gépet eltenni? Akkor szerinted hogyan tegyem el az amigámat, hogy előszedhessem még néhányszor játszani?

  2. Nem tudom mi értesz ennyire alatt. 🙂 Milyen Amigáról van szó? Ha van benne elem, akkor egy hosszabb elrakáshoz azt célszerű eltávolítani. Ehhez bizonyos típusok esetén egy hozzáértő kéz és forrasztópáka is szükséges lehet. A1200 és A500 esetén ilyen problémás elem csak bővítőkártyán lehet, az alaplapon nincs.

    Az elektrolit kondenzátorok esetén az elhasználódás és a kiszáradás problémás. Az élettartam erősen függ a kondenzátorok minőségétől, de egy átlagos elkó normális üzemi hőmérséklet és normális terhelés mellett saccra 2000 órát bír. Napi 3-4 óra használat mellett ez akár 2 éven belül is összegyűlhetett. Ez azt is jelenti, hogy a problémák elkerülése érdekében mára minden régi Amigán javasolható az elektrolit kondenzátorok cseréje, ha ez nem történt még meg. Ez nem egyszerű művelet, érdemes biztos kezű, gyakorlott szakemberre bízni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.