Rendszergazda és a szék 1.

Egyre finnyásabb vagyok a kényelemre. Öregszem. Nem a sznobizmusom kapott szárnyakat 40 fölött (remélem), de már sokkal jobban oda kell figyelnem a korábban figyelembe sem vett apróságokra. A munkaidőm 99%-át a monitorok előtt töltöm, egy irodaszékben. Eljött az ideje, hogy nyugdíjba küldjem IKEA Markus székemet. Az új szék beszerzése viszont elég nehéznek bizonyult.

A kínálat csak látszólag széles

A neten böngészve rengeteg webshop van, de ezek jórészének sem árukészlete, sem üzlete nincs. Széket pedig még komolyabb ülőpróba után is kissé lutri megvenni, mert más beleülni 3 percre, és más 8 órát dolgozni benne. Nagyon más. Olyan boltot kellett keresnem, ahol élőben megnézhetőek és kipróbálhatóak a székek.

IKEA Markus

Egy IKEA Markus 7 évig szolgált.

Az Örs vezér téri IKEA épp útba esett szekrényvásárlás miatt, és velük mindíg is jó tapasztalatokat szereztem ár-érték arányban. Az előző székem is onnan volt, és még 7-8 év után sem mutatja a szétesés jeleit. Nos, irodaszékük alig-alig van a jelenlegi kínálatban. Markus nem kell, hiszen pont azt akarom jobbra cserélni. Az IKEA kínálatában egyetlen nagyjából megfelelő szék van, a Volmar nevű, ami nem is tűnt rossznak, de a fejtámla és karfa után keresgélve hamar kiderült, hogy nem ideiglenes hiány van, hanem a típust épp kivonják a kínálatból. Így viszont akkor sem szívesen adnék ki érte 90 ezer forintot, ha épp létezne még a budaörsi boltban az utolsó, összenyomorgatott csomag.

Az Auchan, Tesco, Office Depot és társai látszólag komoly kínálattal rendelkeznek, de az üzletekben felsorakoztatott 50-60 széket végigpróbálva egyértelmű, hogy gyakorlatilag egy típus sincs náluk, ami a 7-8 éves IKEA székemet akár csak megközelítené minőségben. Az állítható karfa pl. egyet jelent azzal, hogy lötyögős. leesős, munkára teljesen alkalmatlan.

Gondoltam rápillantok a legtöbb helyen kapható gamer székekre is, hátha. Ezek közül 2-3 tényleg jó lehet playstationözni a gyereknek, de munkára majdnem annyira alkalmatlanok, mint az előző fejezetben említett szék-pótlékok.

Tehát olcsón jó szék nincs

Mire idáig jutottam már egyértelmű volt, hogy a székvásárlás drága móka lesz. 80 ezer forintig egyszerűen még rövidtávra alkalmas irodai szék sincs. Itt meg is jegyezném, hogy ha valaki 100.000 Ft alatt keres széket irodába, akkor azt ajánlom, hogy irány az IKEA. Ebben az árkategóriában a hálós hátú Markusnak nincs ellenfele, az ár-érték arány szempontjából legalábbis egészem biztosan nincs.

Be kell ismernem, hogy a hangmérnök-informatikus kedvenc Herman Miller székeket nem is néztem meg, mert nem találtam olyan budapesti boltot, ahol utcáról beesve is fenékpróbálni lehetne a kb.  800 eurós árról induló Aeront. Jelenleg még nem tartok ott, hogy beleférjen a költségvetésembe ehhez az állítható karfa és fejtámla extra (darabonként kb. 40-40 ezer forintért). Talán egyszer még visszanézek erre a félmilliósra konfigurált székre, ha nyerek a lottón.

Elmentem a Szekszárdi utcában lévő irodaszék boltba, ahol a weblapjuk alapján eléggé jónak tűnt 1-2 szék.  Roppant kedvesek és segítőkészek voltak a boltban. Először próbáltak rábeszélni egy ergonomikus székre, de ennyi év után már nem tudnám megszokni ezt a típust. Ez nekem kb. olyan, mintha a fenekemmel kellene akrobataként egyensúlyoznom egy golyóra tett deszkán ülve. Talán megszokható, de akkor már inkább egy fitness labda, amiből nem is kerül bruttó 240.000 forintba a legolcsóbb modell.

Emagra NET X5M

Az új választott: Emagra NET X5M

A boltban végre megtaláltam a széket, amit majdnem nekem találtak ki. Egy cseh szék, az Emagra NET X5M. Mindene állítható, és gyárilag is szinte rám van kitalálva. Azért csak szinte, mert mint minden más széknél, nekem ennél is túl magas a legalacsonyabb pozíció. Megszoktam, ezzel jár, hogy csak 170 cm magas vagyok. Ezt a kis malőrt az eladó szerint orvosolni tudják egy másik, rövidebb lift (ez a neve a gázos teleszkópnak) beépítésével. Sajnos, végül a rövidebb lift sem oldotta meg, hogy a székről mezitláb is leérhessen a teljes talpam.

A széken tényleg minden állítható, az ülőlap mélysége, a háttámla magassága, a deréktámasz helyzete, a fejtámasz magassága és dőlésszöge mellett a karfa is 4 irányban testreszabható. Ehhez már csak hab a tortán, hogy nem csak a háttámla, de az ülőlap is hálós, tehát nyáron alulról is szellőzhet benne minden. Tényleg perfekt. Az egyetlen apró szépséghibája az árcimke környékén van, mert bizony a számlán már a nettó ár is 6 számjegyű. Ennyi pénzért ugyan alap, hogy összeszerelik és kihozzák. Nem olcsó, de nekem ez a munkaeszközöm, amivel a kenyerem keresem.

Munkahelykereső rendszermérnököknek javaslom, hogy első körben nézzenek körül, hogy az adott munkahelyen milyen székeken ülnek a munkatársak. A székek ugyanis nem termelnek közvetlen hasznot, épp ezért nagyon-nagyon árulkodnak róla, hogy az adott vezetést mennyire érdekli a beosztottak közérzete, egészsége. A Magyarországon általános felállásnál, azaz a fönöknél fetrengős bőr kanapé, a beosztottaknál akciós Kika szék páros esetén már érdemes is indulni.

Linkek

http://www.madadmin.com/rendszergazda-es-a-szek-2/

Update #1:

Első körben kis üröm vegyült az örömömbe, mert az új szék egyik karfáján törés és szakszerűtlen javítás nyomait találtam. A bolt vezetője azonban munkaidőn kívül is gyorsan reagált a hibajelzésre, és remélhetőleg a holnapi napon ki is cserélik a székemet.

Update #2:

A széket kicserélték, minden jónak is tűnt elsőre. Sajnos, hiába néztem át nagyítóval, amikor távozott a szállító, és elkezdtem beállítgatni a széket, akkor derült ki, hogy ez a szék sem hibátlan. A karfa rögzítő perselyei elforognak, így pedig kizárt, hogy a szék hosszabb távon is használható lenne. Telefonon hívtam először a szállítót, majd az üzletet, hogy ez a szék sem jó. Cserére nem tartok igényt, mert nem hiszem, hogy egy ennyire problémás szék folyamatos használat mellett megbízható és tartós tudna lenni. Nagyon sajnálom, mert most újra szék után kutakodhatok.

Update #3:

Az üzletvezető nagyon-nagyon korrektül kezelte a problémát. A széket elszállították, és egyben a jóváíró számlát is hozták, a termék árát is visszautalták. Közben többször elnézést kértek az okozott probléma miatt. Korrekt üzlet, amit csak ajánlani tudok. Sajnos, jelenleg olyan székük nincs, ami megfelelne nekem.

Kategória: Blog Címke:
3 comments on “Rendszergazda és a szék 1.
 1. Mister Kiba szerint:

  Még anno 2007-ben vettünk irodai használatra kb 20db-ot ezekből egy győri forgalmazótól. Azóta a fele 24 órás szolgálatot “szolgál ki”, a fele normál 8 órás munkakört támogat. még egyikkel se volt semmilyen (!) meghibásodás egy szem félrészeg irodai foci miatti hálószakadáson kívül. Persze a 24 órásokhoz később szereztünk külön deréktámaszt is, így most teljes a kényelem.

 2. MadAdmin szerint:

  Az Emagra székeitek vannak? A boltban nekem is jónak tűnt, de a kihozott kettőből kettő is problémás volt. Olyan érzésem volt, hogy talán nem a szék, hanem inkább az összeszerelő szakember hibája lehetett ez. Ezt az érzést erősítette nekem az is, hogy a kiszállító tagadta, hogy ők szerelték volna össze a székeket. Szerinte dobozban, összeszerelve kapták, ami kizárt. A boltban nagyon kedvesek, előzékenyek voltak, az üzletvezető pedig maradéktalanul kedvesen és korrektül kezelte a problémát, de a szerelő “szakemberrel” szerintem komoly gond van.

  Persze az sem kizárt, hogy a széket pár éve még más anyagból és másképp gyártották, csak mára olcsósítottak rajta. Az egyébként műanyagba sajtolható, de itt csak lötyögősen beledobott, aluminium rögzítőelemek biztosan nem az örökkévalóságnak készülnek.

 3. Gábor szerint:

  Régi a cikk, de talán még idetéved valaki. Saját tapasztalatom szerint alacsony háttámlás székből a 7201 ASYN UFO ajánlható, közel két éve használom az irodában nagy megelégedéssel. Itthonra vadászok most fejtámlás verziót, holnap kipróbálom a 7202 ASYN UFO magas háttámlás változatot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Témák