Néhány TED alapú Commodore

A napokban érkezett hozzám még néhány TED alapú, 8 bites Commodore. Két C16 és egy Plus4 gépből áll a csomag, hiányosak, piszkosak, egyelőre nem működnek. Természetesen a szakbarbárok kezeinek nyomait is viseli mind. A patkolt biztosítók, a „takonnyal” ragasztott sérülések, a kiszakadt menetek, a szétnyalt csavarok első ránézésre is szemet szúrnak. Nem is érnek sokat, legalábbis forintokban kifejezve.

TED alapú gépek
Két romos állapotú C16 és egy Plus4.

Egyik géphez sincs meg az eredeti tápegység. Mára nagyon kevés C16 tápegység maradt meg. Vagy a kevésbé jellegzetes kinézete miatt kallódtak el a gépek mellől, vagy az egyszerű (9 voltos) tápegységet felhasználták más készülékekhez a gazdáik.

Néhány szó a TED-ről

A C16 és a Plus4 egyaránt TED alapú gépek. A TED (MOS Technology 7360/8360, Text Editing Device) chipek alkalmazásával a Commodore célja az volt, hogy a C64 gépben használt, drágább chipeket jóval olcsóbb, egy chipes megoldással váltsa fel. Igény volt olcsóbb modellekre, hiszen egy C64 akkoriban meglehetősen drága volt. Egyetlen DIP48 tokozású chipbe került a video, a hang és néhány egyéb funkció kezelése. Az új gépek valóban olcsóbbak lettek, de a TED néhány ponton komoly visszalépést jelentett a Commodore 64-hez képest.

A Commodore akkor még belátta a tévedéseit, így elég gyorsan (?) leálltak a gépek gyártásával, és inkább a jól bevált Commodore 64 újabb kiadásaival (pl. C64C) próbálkoztak az árérzékeny szegmensben. Világszerte bukás volt a TED, de furcsa módon Közép-Európában, különösen Magyarországon a Commodore fekete bárányának számító Plus4 gépnek jelentős rajongói tábora volt.

Nekem nem volt szerencsém TED alapú gépet birtokolni a 80-as években. Csak néhány barátomnak volt bővített Commodore 16 (64k RAM) gépe akkoriban, de valamiért mégis kedves nekem ez a két öreg típus.

Reménykedem benne, hogy nem minden gépben a TED, a PLA vagy más beszerezhetetlen (azaz csak bontásból beszerezhető) chip adta fel a küzdelmet. Az új jövevényekkel együtt már 5 TED alapú gép van a polcomon, és ezek közül még csak egy működőképes. Ez így elég rossz arány, de lesz jobb!

Hivatkozások:

http://en.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_TED

2 hozzászólás “Néhány TED alapú Commodore” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.