Commodore Amiga 1200

Nagyon rég kerültem be a számítógépek bűvkörébe, és rengeteg géppel kerültem kapcsolatba. Ezek között több is akadt, amit a mai napig rajongásig kedvelek. A ZX Spectrum, a TVC és az Enterprise 128 egyaránt ide tartoznak, de ha mégis egyetlen kedvencet kellene megjelölnöm, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy az Amiga 1200 lenne a nyertes. Ma újra egy ilyen gép boldog tulajdonosa lettem.

Amiga 1200
Commodore Amiga 1200 alapkonfig, táppal, egérrel.

Még 1994 környékén adtam el a sajátomat. Akkoriban egy elvakultabb amigás barátom a PC játékok utáni nyálcsorgatásban egy új amigás játékot nézve elejtette a „majdnem olyan jó, mint PC-n a ….” kezdetű mondatot. Ennél keserűbb mondat még nem hangzott el egy Amiga billentyűzete fölött, és tudtam, hogy bármi lesz is azután az már „csak majdnem olyan jó” lesz. Váltani kellett. Sajnos, akkoriban nem tehettem meg, hogy az Amiga a fiók mélyére kerüljön, a 486-os PC összerakása érdekében meg kellett válnom tőle. Szépen lemásoltam a kedvenc MOD fájljaimat 720-as, PC-n is olvasható lemezekre, és eladtam a fast ram bővítős, órás, merevlemezes Amiga 1200-at. Azóta sem múlt el olyan hónap, hogy ne jutott volna eszembe az Amiga.

Mára sok retró gép van a gyűjteményemben, de A1200 a mai napig nem került hozzám. Talán azért, mert aki idáig megtartotta, az már nem is válik meg tőle aprópénzért. Az Amiga emulátorok fejlődtek, de sajnos egyik sem tökéletes, és valamiért egyik sem adja vissza teljesen az egykori „amigázást”.

Ma végre egy működő Amiga 1200 került hozzám. Nem a szokásosan szétfúrt, szétfaragott, PC tápos, lelakott, hanem egy szép, működő állapotú. Tudom, tudom, a „működőképesség” egy öreg, retró gépnél csak átmeneti állapot két javítás között.

Nem könnyezek az örömtől, de csak mert az pont nem szokásom. Indokom úgy érzem volna rá.

Commodore Amiga 1200 billentyűzet
Igen, ez egy német Amiga 1200 billentyűzete.

Egy-két apróság még kelleni fog a tökéletességhez:

  1. A gépben egy 4GB méretű CF kártya van a merevlemez helyén, de mégiscsak illene ezt újratelepíteni. Ehhez azonban még picit frissíteni kell az ismereteimet, a WB installszettet még tudom használni, csak kb. itt véget is ér a tudományom. Már a DOpus beállításai sem rémlenek.
  2. Joystick nélkül nem az igazi a játék. Van itthon pár megfáradt QuickShot, de egy-egy Competition Pro szintű joy ma már szinte beszerezhetetlen. Annak idején két ilyennel vettem meg a gépemet, és még tökéletesen működő állapotban adtam át ezeket a gépemet megvásárló úriembernek, pedig nem kevés nyúzást kaptak.
  3. Kaptam egy egeret a géphez, de a folyamatos golyótakarításra azért nem vágyok. Egy USB HID / Amiga egér illesztő tervben van, hogy egy normális optikai egérrel használhassam a gépet.
  4. Egy PCMCIA  felületű CF olvasó nem ártana az egyszerűbb fájlátvitelhez.
  5. Hálózat nélkül nem gép a gép, kell egy PCMCIA ethernet kártya  is a tökéletességhez. Nem böngészni szeretnék én a gépen, csak egy mod másolás miatt ne kelljen már CF kártya után kapkodni.
  6. Akad itthon fölös 4:3-as LCD monitor, de az Amiga RGB jelével nem birkózik meg, így egy RGB/VGA konverter kelleni fog.
  7. Fast RAM nélkül az 1200-as csak félgőzzel működik. Kell a tökéletességhez egy 4 vagy 8 megás bővítőkártya.

Azt hiszem ez is szép kis lista a még beszerzendő kiegészítőkről. Persze ezek nélkül is újra le lehet ülni a Sensible Soccer, a Cannon Fodder, a Chaos Engine és társai elé a lányaimmal. Nagyon kiváncsi leszek hogyan fogadják majd. Egyelőre csak két kérdést kaptam tőlük.

„Ez a gép vagy csak a billentyűzete?”

„Ehhez nincs monitor?”

Mentségemre szolgáljon, hogy sem PPC, sem 68060 kártyára nem vágyok. Az idei Amiga nap bejegyzése viszont már szinte biztosan ezen a gépen fog íródni. 🙂

3 hozzászólás “Commodore Amiga 1200” bejegyzéshez

  1. Szia. A 4. és 5. pontban tudok segíteni, és tápegységhez is tudok szép fehér tokmányt. Joy is van de nem Competition pro. Emailt küldj ha érdekel.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.