Nemzetközi Amiga Nap 2015.

Ma, 2015. május 31-én van a 2. Nemzetközi Amiga Nap. A tavalyi Amiga napon találtam ki, hogy a 2015. évi ünnepnap apropóján egy bejegyzést a saját Amigám billentyűzetén pötyögök be. Az Amiga 1200 és az egyéb szükséges hardverek adottak voltak ma, de az ünnepi bejegyzés sajnos mégsem jött össze.

Az Amigám az állandó időhiányom miatt még nem pompázik újkori fényében, de talán a 3. ünnepnapra megszépül majd. Nagyon remélem.

Amiga 1200
Ekkor még azt hittem pár perc múlva menni fog a net az Amigán.

Naívan azt gondoltam, hogy mindenem adott ahhoz, hogy az A1200 gépet a netre kössem. Szépen kipakoltam az asztalomra mindent. amit szükségesnek véltem.

 • Amiga 1200
 • 4:3 képarányú LCD monitor, amit csak az Amiga kedvéért tartottam meg
 • RGB-VGA átalakító
 • kompatibilis PCMCIA hálózati kártya (KTI PF-16)
 • PCMCIA CF olvasó egy méretes CF kártyával
 • egér, joy, kábelek, floppyk, stb.
GBS 8200
GBS 8200 / HD 9800 típusú RGB – VGA konverter.

Kis kitérőként említeném meg, hogy a GBS 8200 típusú RGB-VGA konverter elég szépen teszi a dolgát. A konverternek több verziója is ismert, hozzám épp egy „HD9800 v5.0” feliratos került. Még szállítással is 5000 Ft alatt rendelhető az Ebay/Aliexpress kis kínai eladóitól, és megfelelő kábellel szinte bármilyen RGB kimenetű eszköz VGA monitorra köthető vele. A kártya elvileg 5V és 12V közötti feszültséget igényel, az elvileg annak szól, hogy a nálam lévő pl. csak akkor működött stabilan, ha a labortáptól 7V fölötti feszültséget kapott. A kis kütyüt többen is az Amiga monitor csatlakozójáról táplálják. A 23 tüskés kimeneten van ugyan +5V és +12V, de a leírás szerint max. 100mA leadására tervezték ezeket. Ehhez képest az RGB-VGA konverter áramfelvétele már bejövő jel nélkül is 150mA, használat közben 250mA körüli a jellemző, de néhány másodpercre 450-470mA értékű csúcsok is megjelentek a mérésben. Ez a tervezetthez képest kb. 5x nagyobb terhelés lenne az Amiga monitor kimenetén, szerintem nem éri meg kockáztatni.

Amiga 1200
Az Amiga 1200 képe a GBS8200 konverterre kötött VGA monitoron.

Visszatérve az eredeti témámhoz, azt hittem, minden adott egy kis amigás netezéshez. Sajnos nem számoltam az emberi tényezővel, magammal. Rá kellett jönnöm, hogy én már nagyon-nagyon elkényelmesedtem. Az öregesen (értsd. rettenetesen lassan) kicsomagolódó LHA fájlok, a sok kikapcs-bekapcs, a CF kártya hordozása Amiga és PC közt, a DOpus, a MUI és a MiamiDX installálása még belefért, de a PCMCIA kártya miatti fagyás és a driver hevenyészett leírása már kezdte elvenni a kedvem attól, hogy írással ünnepeljem meg az idei Amiga Napot. Emellett egyre inkább éreztem, hogy FastRAM bővítő nélkül aligha lesz esélyem a gépen böngészőt használni. Beláttam, hogy sokkal több időráfordítást már nem ér meg nekem a kevés sikerrel kecsegtető próbálkozás.

Elővettem inkább néhány régi nagy kedvenc, amigás játékomat.

 1. Cannon Fodder
 2. Chaos Engine
 3. Desert Strike
 4. Sensible Soccer
 5. Alien Breed: Tower Assault

Érdekes, hogy a fentiek teljesen visszaadták az emlékeimben őrzött játékélményt, ellenben az Elite betöltése kicsit csalódás lett. Valahogy az másképp élt az emlékeimben … el lettem kényeztetve?

Akárhogyan is, de jövőre már mindenképp összeszedem magam, és az A1200 billentyűzetén születik majd meg a Nemzetközi Amiga Nap 2016. című bejegyzésem. Az méltóbb megünneplése lesz ennek a remek gépnek.

Szomorú, de az ünnep kiagyalója, Dragon György (Gyu) már nem élhette meg a 2. Nemzetközi Amiga Napot. Az Amiga mellett emlékezzünk rá is ezen a napon, ne az elmúlására, hanem az emberre, a játékosra, az íróra! Remélem, hogy ma mellette is van odafönn egy Amiga a kedvenc játékaival!

Hivatkozások:

Nemzetközi Amiga Nap 2014.
http://pnacl-amiga-emulator.appspot.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Miner
https://www.facebook.com/groups/amigaday/

2 hozzászólás “Nemzetközi Amiga Nap 2015.” bejegyzéshez

 1. hogy én most mennyire játszanék egy kicsit a Cannon Fodderrel…..hol lehet manapság működő A1200-ast venni? 🙂

 2. Jó állapotút szinte már sehol. Én úgy tapasztaltam, hogy aki eddig megtartotta, az nem is igazán adja már el. Ha mégis, akkor még a roncsot is aranyárban mérik. A kiegészítőkkel kb. ugyanez a helyzet, a mai napig nem találtam reális áron FastRAM bővítőt.

  Kis játékhoz, nosztalgiázáshoz az UAE jó alternatíva. Egy gyengébb PC-n is szépen elfut, és az eredeti Amiga nyűgjei sem keserítik meg vele az életet.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.