Enterprise 128 egyelőre a polcon

Nem túl rég gyűjtök retró gépeket, a legtöbbel még akkor találkoztam, amikor nem számított retrónak. A sok-sok megismert és megkedvelt gép közül mégis csak két típus van, amihez nagyon erős szálak kötnek. Az egyik az Amiga 1200, a másik az Enterprise 128. Amiga 1200 beszerzése még várat magára, de a mai napon megadatott a lehetőség számomra, hogy újra egy EP128-at birtokoljak. Nem vagyok mosolygós fajta, de most épp fülig ér a szám.

Enterprise 128
Enterprise 128 csomag

Az Enterprise 128 gépről már volt egy bejegyzésem tavaly, így nem ismételném magam. A lényeg röviden csak annyi, hogy ez véleményem szerint az egyik legjobb 8bites számítógép. Csak nem épp a tartósságáról híres. Ez pedig megnehezíti azt, hogy a 80000 egykor legyártott gép egyikéhez ma reális áron juthassunk hozzá. Az aukciós portálokon néha gazdára talál egy-egy ilyen gép, állapottól függően 8 és 30 ezer forint közötti összegért. A fenntartását megnehezíti, hogy egyedi, sehol máshol nem használt chipeket is tartalmaz, és ezek meghibásodásának orvoslása csak egy másik, donor gép feláldozása által lehetséges.

Enterprise 128
Az első bekapcsolás

Nekem ma sikerült hozzájutnom egyhez, amely picit hiányos, de alapvetően működőképes. Egy új jövevénynek általában eszemben sincs rögtön nekiesni, de az EP128 esetén nem bírtam magammal. Be kellett kapcsolnom egy nagyon rövid tesztre. Az RF kábelen természetesen nem tökéletes a kép, de bőven megfelelő, és a fólia-billentyűzet is teljesen működőnek tűnik. Ez nem általános, erről bármely EP128 tulaj tud szép történeteket mesélni.

A gép természetesen nem egyedül érkezett, néhány szakkönyv, kábel, kazetta és egy magnó kísérte. Régen több magnóval is árulták és használták ezt a gépet, nekem egykor az Enterprise márkájúból jutott egy példány. Szerencsés és örömteli, hogy pont ilyet kaptam most ehhez a géphez is. Kis üröm az örömben, hogy a magnó nem működőképes. Aggódni nem aggódom miatta, mert úgy tűnik csak az elektronikája gyengélkedik. Műszerek, szerszámok, alkatrészek vannak, ráérő időmben meggyógyul a kezeim között ez is.

A tápegység kábele aggasztóan néz ki. Miért mániája egyeseknek, hogy az első ránézésre is felmérhetően törékeny, gyenge minőségű kábelt jó kis sugárban, alaposan összetörve tekergessék fel? Erről egyesek a mai napig nem szoktak le, nagyrészt belőlük élnek a laptoptöltő-utángyártók. Ezt a tápegységet is alaposan megkínozták, majd a megtört kábelt javításként jól „összeszigszalagozták”. Hogy az élet ne legyen egyszerű, ez a táp sem szerelhető, hanem egy szokványos, telibe-műgyantázott darab. Nem nagy kunszt pótolni, mert eléggé egyszerű szerkezet, de mégiscsak az eredetivel lenne szép a gép. A szépséghez még egy joystick kupak is kelleni fog, mert a kábeltördelő-gazda valahol elhagyta ezt az apró alkatrészt.

Röviden összefoglalva, egy újabb gyógyulni, szépülni vágyó gép került hozzám, egyelőre a polcomra. Alig várom, hogy legyen időm átnézni és rendbe tenni ezt a csodát!

Hivatkozások:

http://enterpriseforever.com/
http://www.ep128.hu/
https://www.facebook.com/groups/112679608813524/
http://www.madadmin.com/enterprise-128-egy-letunt-kor-kiralya/

4 hozzászólás “Enterprise 128 egyelőre a polcon” bejegyzéshez

  1. Szia, A beépített Joystichez hol tudtál kupakot venni?
    Most vettem egyet, de az sajnos hiányzik:(, pedig szeretném felidézni gyermekkoromat:)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.