Enterprise 555 magnó a műtőasztalon 1.

Ma végre rám szakad egy kis magányos szabadidő. Rögtön gondolkodni kezdtem azon, hogy mihez kezdjek a néhány szabad órámmal. Elsőre egy ZX Spectrum javítása tűnt logikus választásnak, de működőképes magnó hiányában azt akkor sem tudnám használni, ha a javítással végeznék. Így esett a választásom az egyik magnóra.

Ahogy azt nemrégiben írtam, került hozzám egy Enterprise 128 gép. Ahhoz kaptam egy működésképtelen Enterprise 555 típusú kazettás magnót is, ami pont olyan, amilyennel a 80-as években használtam a saját gépemet. Az a magnó túlélt mindent, többek között az EP128 gépemet, és megjárta velem a pápai laktanyát is. Csak a költözést nem élte túl, legalábbis azóta nem tudok róla. Szerettem. Ma tehát az EP 555 javítása került a napirendemre.

A magnó természetesen nem csak hibás, hanem vezeték-hiányos is volt, szerencsére találtam itthon bontatlan tápkábelt hozzá. Az előző tulaj szerint sem működőképes a magnó, a szikrafelhőt és égett bakelit szagot sem szeretem túlzottan, ezért inkább nem dugtam hálózatra a készüléket. Nem tudván mi baja,  készítettem róla egy utolsó fotót mielőtt hozzányúltam volna. Ki tudja van-e hozzá alkatrészem, és összerakni csak működőképesen vagyok hajlandó bármit is.

EP 555 magnó
Itt még egyben

A magnót már szedték szét előttem, ezt a csavarok átlagosan elnyalt fejeiből is láttam. A felnyitás után az első benyomások megnyugtatóak voltak, mechanika rendben, égésnyomok sehol, még az ékszíjak is a helyükön. A foszlós-gumi anyagukat ismerve ennek örülni kell. A javítással talán már próbálkozhatott valaki, mert kétlem, hogy a beépített mikrofon önként szorult volna a mechanika alá.

EP 555 magnó
Felnyitva. A mikrofon érdekes helyre szorult, de a mechanika épnek tűnik.

A dobozból való kiemelés után kevésbé örömtelivé vált a kép. Az elektronika elkapta a szokásos elektrolit-kondenzátor-dögvészt. Az évek során több kondenzátor is szétment, és a kifolyó elektrolit itt-ott megmarta a vezetősávokat is. Innen láttam, hogy ez nem 5 perces kúra lesz, hanem bennfekvős belgyógyászat. A rögzítőcsavarok eszement módon megtépve, de nyák mégis lifeg, mert csak tessék-lássék dobta bele valaki. Akár gyári állapot is lehet, amilyen a beültetések minősége.

EP 555 magnó
Az öreg elektronikák betegségének, az elkó-dögvésznek a jelei.

Kiforrasztottam néhány vezetéket, hogy komolyabb szemrevételezésre is ki tudjam emelni az elektronikát. Tisztában kell lenni azzal, hogy ezek a régi nyáklapok még elektrolitfolyam nélkül sem könnyű esetek. A vezetősávok néha már érintésre elválnak a nyáktól. A helyhiány és igénytelenség együttese miatt girbe-gurbán szerelt kondenzátorokat mozdítani sem szabad a kiszerelés előtt, a hajlításnak a gondolatától is szakadna itt minden. A kiforrasztással is érdemes nagyon-nagyon óvatosnak lenni. Nem kell sokáig sütögetni a nyákot, hogy kukára érett állapotba hozzuk. Sajnos,  már azelőtt voltak felszakad részek, hogy nekiálltam volna. Orvosolható minden, csak ne gyógyítás közben fokozzuk a bajt. Kellő óvatossággal és megfelelő felszereléssel nekiálltam.

EP 555 magnó
A nyák már felszakadva, pedig itt még se pákához, se kondihoz nem nyúltam. Csak nézelődtem. Rossz előjel.

A problémás elektrolit-kondenzátorokat kiforrasztottam, folyamatosan jegyzetelve természetesen. Szerencsére van kapcsolási rajzom a magnóhoz, amiért ezúton is köszönet illeti Zozosoft mestert. A kapcsolási rajz egy dolog, és persze ebben a magnóban sem egyezik minden alkatrész értéke a papírformával. A forrasztás során rutinszerűen emlegettem a felmenőit annak a tervezőnek, akinek fájt volna az a 2 mm hely, hogy legalább egy tényleg apró, műszerész fogóval megfoghassam az egyik kondit. Nem számít, megoldottam, egyben az elektrolit szennyeződést is letakarítottam a lapról.

EP 555 magnó
Nyák megszabadítva az elpusztult és a pusztulóban lévő elkóktól, az elektrolit maradványok nagyrészt eltakarítva.  Az átkötések sokat elárulnak a gyártás minőségéről.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, nincs minden alkatrész itthon. Pl. 1000-es kondim sincs ilyen kis méretben, az itthon lévők meg  sehogy nem férnének be a mechanika alá. Hétvége van, nincs mit tenni. A jövőhéten ismét lehet majd alkatrész-nagykert látogatnom. Ez már csak így van, az elektronika 1% szerelés, 1% mérés, 98% várakozás az alkatrészre. Megszoktam.

EP 555 magnó
Egyelőre ennyi méretben és értékben megfelelő kondenzátor volt itthon.

Mivel többet haladni nem tudtam ma, a maradék időmben letakarítottam a mechanikát és a burkolatot. Ezután dobozba kerültek a páciens darabjai. Remélem, hogy csak néhány napra.

Ennyi fért bele a mai szabadidőmbe. Hamarosan néhány alkatrésszel felvértezve nekiállok életet lehelni ebbe a masinába. Remélem a multiméter és a szkóp kerül elő, nem egy újabb bevásárlólista.  Folyt. köv.

Furcsa szembesülnöm vele, de ez volt a 100. bejegyzésem a blogon.

Hivatkozások:

Enterprise 555 magnó a műtőasztalon 2.
EP 555 kapcsolási rajz
http://enterpriseforever.com/