AVR alkatrész teszter 1.

Minden elektronikával foglalkozó embernek okoz időnként bosszússágot a jelölés nélküli alkatrészek azonosítása. Egy-egy SMD alkatrészről – az egyébként is alig látható jelöléseket – néha az összeszereléskor tüntetik el. Innentől hosszadalmas játék kezdődhet, hogy mi a fenét is rejthet mondjuk egy SOT-23 tok. Ilyen problémába futottam bele én is egy EPROM égető javítása közben, ezért kezdtem keresgélni egyszerű és olcsó megoldást.

Természetesen a mikrokontrollerek irányában kutattam. A PIC és AVR irány is járható, hiszen mindkettőhöz vannak programozók a polcon. Végül egy nagyon egyszerű, de mégis zseniális projektbe botlottam. Markus Frejek tervezte és tette közkincsé először az Atmega8 köré épülő tranzisztor tesztert. Tranzisztor teszternek indult ugyan, de mára eléggé túlnőtt azon. Ehhez jelentősen hozzájárult az, hogy Markus kiadta a szoftver forráskódját is.

AVR alkatrész teszter

AVR teszter
AVR teszter

Röviden összefoglalva. A készüléknek van 3 tesztbemenete, amelyekre a vizsgálandó alkatrészt köthetjük. Teljesen mindegy, hogy melyik láb hová kerül. Egy gomb megnyomása után a teszter kijelzőjén megkapjuk, hogy milyen alkatrészt kötöttünk a teszterre, és melyik bemenetre melyik láb került. Jól hangzik, nem?

A kis készülék funkciói szinte napról-napra bővülnek, pedig az eddigi tudása sem lebecsülendő.

Néhány tulajdonságot emelnék ki:

  • Az alkatrész a tesztbemenetre és egy gombnyomás, ennél egyszerűbben használható műszer egyszerűen nincs.
  • Felismeri a rákötött NPN és PNP tranzisztorokat, MOSFET-eket, diódákat, triakokat, tirisztorokat, ellenállásokat, kondenzátorokat, tekercseket.
  • Automatikusan megállapítja és megjeleníti az alkatrészek lábkiosztását (bázis, kollektor, emitter, anód, katód, stb.)
  • Beméri a rákötött alkatrész néhány paraméterét (ellenállás, kapacitás, induktivitás, nyitófeszültség,  erősítési tényező, stb).
  • Képes az elektrolit kondenzátorok ESR értékének meghatározására.
  • Könnyen, gyorsan kalibrálható.
  • Olcsón, egyszerűen utánépíthető. A megépítés költsége maximum 3-4 ezer forint lehet, pontosabban azért nem tudom, mert az alkatrészek nagy része volt itthon. Ennyiért ilyen műszert sehol nem adnak.

Az eszközben szinte semmilyen különleges vagy drága alkatrész nincs. Nagyon sok verzió kering a neten, de a megítélésem szerint a nagy részük csak feleslegesen túlbonyolította az eredeti kapcsolást.

Kínai klón
Egy kínai klón, árulják grafikus kijelzővel is.

A kínaiak természetesen azonnal ráéreztek a lehetőségre, így a készülék 2-4 ezer forint között megvásárolható kitként az Ebayen. Természetesen a gyártás minőségén kívül is vannak ezekkel problémák, de ha valaki nem akar nekiállni, akkor ez is egy járható út. Jobb ár-érték arányú alkatrész teszter nem lesz még sokáig. Nekem most nincs kedvem egy hónapot várni rá, alkatrészek nagy része úgyis itt van a fiókban, így inkább magamnak építem meg.

Leírom az építés menetét, hogy a bejegyzés kicsit tartalmasabb legyen.

AVR teszter utánépítése

Kb. 10 variánsból kiválasztottam a számomra legszimpatikusabb felépítést, ami a Karl-Heinz Kübbeler féle 5.2.3 verziója. Ez egy némileg javított verzió, amely kétoldalas nyákon, furatszerelt alkatrészekkel lett megtervezve, Atmega168/328 köré épül és 16×2 karakteres kijelzőt használ a megjelenítésre.

A nyák készítése a szokásos menet szerint történt, az egyszerűbb, vasalásos eljárással készítettem el a kétoldalas nyákot. A lézernyomtatóval kinyomtattam a panel mindkét oldalának rajzolatát. A kétoldalas panel nem olyan problémás, mint amilyennek elsőre tűnik. Egyszerűen tűzőgéppel összetűztem elmozdulás ellen az összeillesztett műnyomó lapokat. Az alapos tisztítás és rávasalás után leáztattam, majd ledörgöltem a papírt. Jöhetett a maratás, amire nekem a nátrium-perszulfát vált be, ez koránt sem olyan gusztustalan anyag, mint a sósav vagy a vas-klorid. Maratás végén nitrohigítóval letöröltem a festéket, és elégedetten nyugtáztam, hogy szépre és pontosra sikerült.

Kimaratott NYÁK
NYÁK a maratás és nitrohígitós áttörlés után.
Átvilágított NYÁK
Maratás után átvilágítva látszik, hogy nem csúszott el a két oldal.

Egy olcsó állványba fogott Dremel segítségével 5 perc alatt végeztem a furatozással. Megjegyezném, hogy fúrószárakat még most is Kínából éri meg rendelni, mert itthon a minőséget aranyárban mérik. 1000-1500 Ft egy darab üvegszálas panel fúrására alkalmas, 0,8 mm-es fúró, miközben kintről postával együtt kijön egy 10-es készlet ennyiből. A minőségükre sem panaszkodhatok, nem törnek és még az élük sem megy ki néhány száz lyuk után. Lehet csak belenyúltam egy jó szériába.

Fúrók
Nem törnek, nem megy ki az élük. Kínából rendelve 1500 Ft / 10 db.

Szép nyákot akartam, így megáztattam picit a kémiai ónozóban, majd leheletnyi rétegben lefújtam Flux-szal. Az ónozásnak a világon semmi értelmét nem látom, csak vakítás és pénzkidobás. Azért elhasználom az itthon lévő ónozót, amikor olyan panelt csinálok, amit megnéz valaki. A Flux spray ellenben nagy áldás, védi a felületet is, a forrasztás meg gyerekjáték utána. A száradási ideje sem vészes.

Fluxozott NYÁK
Ónozott és Flux-szal lefújt NYÁK

A NYÁK ellenőrzése után nekiálltam a beültetésnek. Nincs sok alkatrész, és azok sem problémás elrendezésűek. Atmega168 is elég lenne, de az épp nincs itthon, ezért Atmega328 kerül majd a foglalatba. A tesztbemenetekre most csak egy tüskesort tettem, később kitalálom majd, hogy hová/hogyan kerül a dobozon az SMD pad és a mérőzsínór csatlakozója.

Az építés annyira hirtelen jött ötlet volt ma, hogy alkatrészeket még nem is szereztem be hozzá. Mégis szinte minden van a fiókban, de 10μH tekercs és egy LM336 természetesen nincs itthon, ezért a befejezés előtt alkatrész-boltozni kell. Folyt. köv. 

Hivatkozások:

AVR alkatrész teszter 2.
http://www.mikrocontroller.net/articles/AVR-Transistortester
http://www.mikrocontroller.net/articles/AVR_Transistortester
http://www.mikrocontroller.net/topic/248078
http://www.mikrocontroller.net/svnbrowser/transistortester/

Egy hozzászólás “AVR alkatrész teszter 1.” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.