Ubuntu 13.10 élesítve

A mai napon megjelent a kedvenc Ubuntu linux disztribúciónk újabb kiadása, amely szokásosan a kiadás éve és hónapja alapján a 13.10 verziószámot és a Saucy Salamander kódnevet kapta. Egetrengető újdonságokat természetesen nem tartalmaz az Ubuntu 13.10, de a csomagok nagy része frissült.

Ubuntu 13.10Nem lehet elmenni az Ubuntu érdekesnek nevezhető terméktámogatási ciklusai mellett. Csak két évente adnak ki LTS (Long Term Support) verziót, amelynek szerver verziója 5 évnyi támogatással bír. Minden egyéb verzió érthetetlenül rövid ideig, csupán 9 hónapig kap hivatalos frissítéseket. Lehet tehát választani, vagy LTS verziót telepítünk, amely sokszor már a kiadása pillanatában sem a legfrissebb, vagy 6 havonta újratelepítjük a rendszereket. Sok választás nincs.

A 13.10 nem LTS kiadás, így csupán 2014. júliusáig lesznek hozzá frissítések. Ez nem sok. Az előző kiadás (13.04 – Raring Ringtail) támogatása azonban már nem húzza ki a következő LTS verzió (14.04) megjelenéséig, hiszen 2014. januárjában vége.

Mondhatná valaki, hogy az automatizált frissítés lehetősége mellett ez nem okozhat gondot, de neki üzenném, hogy a éles rendszeren nem igazán elfogadható, ha mondjuk a PHP 5.4 és 5.5 közötti eltérések miatt néhány ügyfél weblapja működésképtelenné válik a frissítés során.

Az Ubuntu linuxok rendszergazdái tehát lassan neki is kezdhetnek a szerverek frissítéseinek!

Hivatkozások:

http://www.ubuntu.com/
https://wiki.ubuntu.com/LTS