VPS szolgáltatók 1. rész

A közeljövőben tervezem a blogon megosztani veletek a VPS szolgáltatókkal szerzett – nem túl fényes – tapasztalataimat. Úgy gondolom, hogy érdemes egy rövid alapozással indítani a cikksorozatot, így ebben a bejegyzésben a jelenleg piacon lévő, legelterjedtebb virtualizációs megoldásokról írok 1-2 szót.

Virtualizácios Megoldások

VMware

Nem hiszem, hogy vitatható lenne, a virtualizáció Ferrarija a VMware vSphere. Minőségben, megbízhatóságban, funkcionalitásban nincs versenytársa. A megoldásainak ma még a nyomába sem érnek a konkurensei. VMware alapokon csak akkor lehet komoly gond, ha a megfelelő hozzáértés hiányzik. Talán pont ez a legnagyobb probléma vele, mert igazi versenyhelyzet nélkül olyan árazást engedhetnek meg maguknak, amely nem teszi lehetővé reális áru, VMware alapú VPS megoldások megjelenését a piacon. Nem csak itthon, de a nemzetközi piacon sincs megfelelő ár/érték arányú VMware hoszting szolgáltatás.

Microsoft Hyper-V

A Microsoft kicsit megkésve, de bemutatta a saját szerver-virtualizációs megoldását. A hoszting szolgáltatóknál ritkán találkozni vele, funkcionalitásában elmarad a VMware szintjétől. Elvileg képes Linux operációs rendszert is fogadni, de nem hiszem, hogy lenne olyan elvetemült rendszergazda, aki ilyen extrém környezetben használná ezt a lehetőséget. Nekem nincs közvetlen tapasztalatom Hyper-V rendszerekkel.

Xen

A Xen egy nyílt forráskódú, szépen fejlődő virtualizációs megoldás. Funkcionalitásában ez is elmarad a VMware megoldásaitól, de azzal szemben reális költségvonzatok mellett építhető rá hoszting megoldás. Megfelelő hozzáértés mellett megbízható, stabil szolgáltatás építhető rá. Kár, hogy a VPS szolgáltatóknál a hozzáértő szakember az, amire általában már nem telik a költségvetésből. A Xen szolgáltatók ajánlatai között előfordul HVM is, de a legtöbb szolgáltató Linux guestek felé PV alapokon szolgáltat.

Virtuozzo

Nem ejtenék sok szót róla, egy konténer alapú megoldás, amelyet nem is tekinthetünk igazán virtualizációnak. A konténer alapú, OS szintű virtualizáció csupán annyit takar, hogy egy adott operációs rendszer (jellemzően Linux)  erőforrásait osztjuk el egymástól többé-kevésbé izolált rendszerek között. Kb. annyit ér ez, mint ha gipszkarton falakkal vágnánk egy lakásból 5 kiadható albérletet.

OpenVZ

Az OpenVZ az előbb ismertetett Virtuozzo GPL licence alatt versenyző, egyszerűsített, de ingyenesen hozzáférhető verziója. Erre is érvényes, hogy egy adott fizikai gépet jobb lehet ezzel felosztani, mintsem közösen használni, de szolgáltatást alapozni erre olyan, mint elhullott állatok tetemére egy Steak Houset…

KVM

A Linux kernelre alapozott KVM egy nyílt forráskódú virtualizációs megoldás, ami folyamatosan fejlődik. Nagy támogató áll mögötte (Red Hat Inc.), ami jót jelent. Az egyetlen probléma vele, hogy a mai napig nem sikerült megfelelő stabilitást elérni a szolgáltatóknak. Elképzelhető, hogy megfelelő körültekintéssel és hozzáértéssel lehetséges KVM alapokon stabil hoszting megoldást üzemeltetni, de nekem úgy tűnik, hogy a nemzetközi hoszting szolgáltatóknak ez eddig még nem sikerült.

FreeBSD Jail

A FreeBSD Jail megoldása sem valós virtualizáció, csak arra jó, hogy a fizikai gépen valamelyest izoláljuk egymástól a felhasználókat. Van ahol van ennek létjogosultsága, de a megoldás a jelenlegi szintjén alkalmatlan rá, hogy szolgáltatást alapozzon rá bárki is. Természetesen(?) ettől még árulják.

Egy kis összefoglalás

Táblázat a legnépszerűbb virtualizációs megoldásokról
Táblázat a legnépszerűbb virtualizációs megoldásokról

Megpróbálom röviden összefoglalni a véleményem. Sok megoldás létezik a piacon, de ezek között kevés olyan van, amelyre bátran alapoznék szolgáltatást. A VMware ilyen lenne, de olyan licence díjai vannak, amelyek mellett erre épülő szolgáltatást legfeljebb az emirátusokban működő cégeknek lehetne árulni.

A konténer alapú megoldásoknak véleményem szerint nincs helyük korrekt szolgáltatók árlistájában, mert a jelenlegi szintjükön a legkörültekintőbb üzemeltetés mellett sem alkalmasak a stabil háttér kialakítására.

Mi maradt? A Xen és a KVM. Én  a Xen-t ajánlom inkább, ezt csak a saját, rossz tapasztalataim mondatják velem. Lehet, hogy KVM alapokon is léteznek jó szolgáltatások, és csak én futottam bele mindig olyanokba, ahol a 2 hetes guest uptime ritkább a fehér hollónál.

Maradjunk csak a Xen vagy KVM vonalon. A netet böngészve úgy tűnhet, hogy számtalan jobbnál jobb ajánlat között válogathatsz. El kell, hogy keserítselek. Eddig több, mint 100 nemzetközi szolgáltató ajánlatát néztem át, ebből az 5 legígéretesebbet próbáltam ki egy közepes csomag megvásárlásával. Eddig 4 lett felmondva 3 napon belül. Túlzóak lennének az igényeim? Lehet, például elvárnám, hogy a megvásárolt VPS szűz telepítés után, nulla terhelés alatt ne dobjon hátast 24 órán belül.

Csak bátorításul, ha a jelenleg a piacon működő VPS szolgáltatók minőségét egy 10-es skálán értékelnem kellene, akkor 0 és 6 közötti pontszámokat tudnék kiosztani. Van kiemelkedő köztük, de ez csak a „vakok között a félszemű a király” helyzet miatt van. Emiatt lassan a „mániákus felmondó” címke szerepelhet a nevem mellett a VPS szolgáltatók feketelistáján…

A cikkem következő részében leírom, hogy mire érdemes odafigyelni a VPS szolgáltatók csomagjai között böngészve.

Hivatkozások:

http://www.vmware.com/
http://www.xenproject.org/
http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/hyper-v-server/default.aspx
http://www.linux-kvm.org/
http://openvz.org/
http://www.parallels.com/products/pvc/
http://www.freebsd.org/doc/handbook/jails-intro.html

2 hozzászólás “VPS szolgáltatók 1. rész” bejegyzéshez

  1. Nem rossz az összehasonlítás. Ezek közül én hármat próbáltam, a DigitalOcean, Linode és a Vultr VPS-ek is voltak nálunk. Néhány éve nekem a Linode lett a befutó, de jó, hogy van még versenyző. 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.