Atten 858D+ forrólevegős állomás

Ma érkezett meg az Atten 858D+ típusú forrólevegős állomásom. Ez egy (nagyon!) olcsó, kínai készülék, amely kellő körültekintéssel használva, a korlátainak ismerete mellett néha szinte életet menthet. Az alkatrészei egyszerűek, olcsók, és az Ebay-ről minden könnyen beszerezhető hozzá.

Atten 858D+Otthonra, hobbi célokra én nem látom értelmét a 80 ezer forintos árról induló, profi forrólevegős állomásoknak. Persze ennyibe még a legkisebb Weller vagy Hakko is csak használtan fér bele. Az Atten 858D+ ezekhez képest szinte ingyen, 15 ezer körüli áron jön házhoz. A garancia természetesen felejthető, de egy elektronikával foglalkozó embernek nem okozhat gondot a faék egyszerűségével felvértezett készülék javítása.

Ritkán nélkülözhetetlen a forrólevegős állomás, de azért van néhány feladat, ami pákával megoldhatatlan. Nem a SOIC tokozású chipek ki-beforrasztására gondolok, az általában gond nélkül megoldható pákával is. Egy QFN tokos IC cseréje viszont már elképzelhetetlen forrólevegős állomás nélkül. A tényleg kényelmes, könnyű és szép forrólevegős munkához ráadásul forrasztópaszta kell, amit aranyárban mérnek. Egy kis fecskendőnyi SMD forrasztópaszta kb. 5000 Ft, ezért csak takarékosan, nagyon ésszel használjuk.

Igen, én is szeretem nézni az orosz elektronikai videókat a Youtube-on, így láttam a teflon tepsis reflowt, és a szendvicssütős SMD beforrasztást is. Hihetetlen, hogy mennyire ötletesek a volt Szovjetunió területén élők, de a módszereikkel én nem mernék élesben próbálkozni.

Ha valaki nem egy Hakko állomás teljesítményét és tartósságát várja el, akkor nem fog csalódni az Atten 858D+ modelljében. Mint minden kínai terméknek, ennek is számtalan klónja létezik Aoyue, Yihua és egyéb fantázianeveken. Nem hiszem, hogy nagy különbségek lennének közöttük. Sokan vették ezeket, és kevesen panaszkodnak rájuk. Leginkább csak akkor szokott gond lenni, ha valaki irreális elvárásokat támaszt a készülékkel szemben.

A kínai minőségbiztosításban természetesen nem érdemes megbízni, a használatba vétel előtt egy alapos átnézést (forrasztások, vezetékezés, stb.) nem szabad kihagyni!

Atten 858D+ szűkítők

A kedvenc videó-bloggerem, az ausztrál David L. Jones ismertetőjét is érdemes megnézni a készülékről. Néhány éve hozzá is elkerült egy ebből a típusból, a szokásához hűen darabokra szedve mutatta be.

Tisztában kell lenni az olcsó termékek korlátaival. Ez az állomás nem élné túl az első hetet egy olyan munkahelyen, ahol reggel 8-tól délután 4-ig üzemelne, azonban hobbi felhasználásra, ahol esetleg hetekig elő sem kerül, tökéletesen megfelelő.

Hivatkozások:

http://www.atten.eu/atten-858d-smd-rework-reflow-station.html
http://www.eevblog.com/2011/04/25/eevblog-167-atten-858d-hot-air-rework-review/