Elite: Dangerous, az év játéka lesz?

2014-ben, 19 év után jelenik meg az Elite új kiadása, amely az Elite: Dangerous címet kapta. 1984-ben 8 bites gépekre jelent meg az első Elite, amely 1985-86 környékén jutott el hozzánk. Akkoriban már elég sok űrben játszódó film szerepelt a mozik toplistáin, de igazi űrhajós szimulátorból nem sok létezett. Biztos vagyok benne, hogy méltó vetélytársak mellett is kiemelkedő lett volna az Elite, de vetélytársak nélkül ez volt 8 bites gépeken az űrhajó szimulátorok non-plus-ultrája.

Elite 2: Frontier
Elite 2: Frontier (Amiga)

Miért várom nagyon az Elite: Dangerous játékot?

Az Elite kiagyalója, David Braben vitathatatlanul maradandót alkotott a űrbeli kereskedést és harcot ötvöző játékával. Éjszakákon át szállítottuk a tiltott termékeket a galaxisban, néhol egy kis kalózkodással is kiegészítve a jövedelmet, hogy végre hozzájuthassunk a leggyorsabb, legerősebb hajókhoz és fegyverekhez. Ha az eredeti játékmenetét egy jó történettel fejelik meg, és a játék a ma átlagos játékok grafikai szintjét hozza, akkor a siker nem maradhat el. Rég nem játszok a gépen, de azt hiszem az Elite kedvéért szívesen görnyednék újra néhány órát a billentyűzet előtt.

Miért nem hiszek benne mégsem?

Elite: Dangerous Combat
Elite: Dangerous (PC)

Braben 30 éve tényleg letett valamit az asztalra, de az Elite újabb kiadásaival már koránt sem sikerült megismételnie az első rész sikerét. Azóta számos remek, jól kidolgozott játék jelent meg ebben a témában. Nekem nagy kedvencem volt Amigán az Elite 2: Frontier,  majd 2003-as kiadású Freelancer. Ezután az online játékok hódítottak teret, melyek közül a legnagyobb név ma az EVE Online.

2013-ra az Elite: Dangerous a régi rajongókra építkező kampánnyal lapátolt össze a Kickstarteren 1,5 millió angol fontot, amit irreálisan soknak látok – a bemutatók alapján – egy 6-9 évvel ezelőtti játékok minőségi szintjén álló alkotásért. Azt gondolom, hogy a minimális gépigény megjelölésében a 4 magos CPU sem áll arányban a videókon látható grafikai minőséggel. Megszokhattuk az évek során, hogy a hardver fejlődése a programozók elhülyülésével jár együtt, de ennyire? Ha már saját engine fejlesztésébe öltek időt és pénzt, akkor alkothattak volna egy a jelenleg piacon lévőknél szebbet, jobbat vagy gyorsabbat.

Még meg sem jelent a játék, de már most is pénzsóvárnak látom a fejlesztő céget. Összedobtak nekik 1,5 millió fontot, mégis 60 euró a beugró a béta tesztre? Azaz közel 20 ezer forintért tesztelhetik a tehetős mazochisták a nyilvánvalóan bugoktól hemzsegő játékot. A kész játék előrendelhető 40 euróért, és bár a játék még a béta fázisban van, máris előrendelhetőek a kiegészítők is újabb 40 euróért. Ezek eléggé rossz előjelek.

Elite: Dangerous
Szép, szép, de 2014-ben lehet, hogy ez már kevés lesz!

Biztos vagyok benne, hogy néhány öreg Elite rajongó a nosztalgia miatt mindenképp megveszi majd ez Elite: Dangerous játékot, de szinte kizártnak tartom, hogy akár csak mérsékelt sikertörténetté is válhatna az új Elite. Ha ígazam lesz, akkor az arcra ejtett rajongóknak többé semmit nem ad el a ma még jól csengő David Braben név. Ne legyen igazam…

Hivatkozások:

http://elite.frontier.co.uk/
http://www.kickstarter.com/projects/1461411552/elite-dangerous