A weblapok címe – TITLE

Nem részletezem most a miérteket, tény, hogy a weblapok címe (TITLE tag) SEO és SERP szempontjaiból is kiemelt jelentőségű elem. A TITLE címkéről sok tény nyilvánvalóan mindenki előtt ismert lesz, de bízom benne, hogy legalább 1-2 apróság tekintetében tudok új információval is szolgálni. Néhány tippet adnék tehát, hogy mire érdemes odafigyelnünk a címsor helyes megválasztása során.

1. A TITLE címke optimális hossza

A cím kiválasztása során érdemes figyelembe vennünk, hogy a jelenleg elfogadott normák szerint az optimális hossz valahol 20 és 50 karakter között van. Ennyiben már behatárolható a weblap témája, valamint a böngésző címsorában és a SERP szempontjából is megfelelő. A találati listában a Google kereső például maximálisan 70 karaktert jelenít meg, ennél hosszabbnak tehát biztosan nincs értelme.

2.  Kulcsszavak és a TITLE

A TITLE tagban határozzuk meg az oldalunk címét, és ezzel a témáját. Elsődlegesen célja tehát, hogy a látogató figyelmét megragadja, érdeklődését felkeltse. A SEO szempontból kiemelten fontos elemről van szó, fontos odafigyelni az oldalunk kulcsszavai lehetőség szerint megjelenjenek az oldalunk címében is.

Érdemes itt megemlíteni, hogy a TITLE sorban egy kulcsszó annál hangsúlyosabb, minél inkább a sor elején jelenik meg. Ezt a tényt hivatalosan nem erősítették meg soha keresők üzemeltetői, de tapasztalatok szerint valóban lényeges a kulcsszavak megfelelő pozicionálása.

A kulcsszavak halmozását kerülni kell, ezt ugyanis nem csak a keresők büntetik, de az emberi látogatók is visszafordulnak egy ilyen címektől:

Húsvét – Húsvéti kölni – Húsvéti tojás – Húsvéti nyúl …

Gépjármű, Autó, Kocsi, Verda …

3. SERP és a TITLE

A TITLE címkében megadott oldalcím jó eséllyel a keresők találati listájában is az oldalunk klikkelhető címeként jelenik meg. Azért írom, hogy jó eséllyel, mert egyáltalán nem minden esetben van így, de erről már volt szó egy korábbi cikkben is. A márkanevünket vagy lapunk címét is érdemes szerepeltetnünk itt. A címsor az az elem, amely alapján a potenciális látogatók eldöntik, hogy a lapunkra vagy a vele egy találati lapon szereplő más lapra kattintanak-e.

4. Az elválasztó jelek

Egy hosszabb cím esetén mindenképp szükségünk van elválasztó elemekre, amellyel a cím egyes elemeit elválasztjuk.

Példa:

Cikkünk címe – Alcím vagy szlogen – MadAdmin.com

A vessző (,) lehetőség szerint kerülendő, maximum egy fordulhat elő egy címben, ez nem egy felsorolás lesz, a kulcsszavak halmozása pedig úgyis kerülendő. A speciális karaktereket is kerüljük. A jelenlegi álláspontok szerint az elválasztó jelek közül a kötőjel (-) vagy a pipe jel (|) javasolható leginkább. A kettő egyenrangú, hogy melyiket érdemes használni, azt leginkább az adott cím mérete, felépítése határozza meg. A kötőjel kicsit természetesebb, a pipe pedig erősebben tagoltabbá teszi a címet.

Pipe vagy kötőjel

5. Van amit érdemes kerülni, a stopword-ök

A helyes cím kiválasztása során érdemes tekintettel lennünk a keresők indexelési eljárásaira. Nyilvánvalóan a legtöbb szakmabeli számára egyértelmű, hogy az indexelési eljárások szempontjai szerint ún. stopword kategóriába sorolt szavak a címsorban is kerülendőek. Stopwordök azok a legtöbbször rövid, gyakran előforduló szavak, amelyek a jelentéstartalomhoz nem vagy csak csekély mértékben járulnak hozzá.

Néhány példa:

Angol nyelvben: the, is, a, at, and

Magyar nyelvben: a, az, egy, vagy, és

Ezeket a szavak az indexelési eljárások szempontjából értéktelenek, tehát az indexelés második fázisában biztosan a kukában végzik. Voltak felvetések arra vonatkozóan is, hogy a TITLE SEO szempontjából értékes, figyelembe vehető része is csupán az első stopwordig tart, ezt eddig nem erősítette meg, de nem is cáfolta senki.

6. Egyéb tippek

Egy két tipp,  ha még nem unod a TITLE témát.

  • Valamiért a SERP átkattintási arány jobb azoknál a lapoknál, amelyeknek a címében számok is szerepelnek. Azaz a „Legjobb muffin receptek”-nél jobban teljesít az „5 legjobb muffin recept” cím.
  • Kiemelten fontos, hogy minden aloldal egyedi címmel rendelkezzen. Enélkül a látogatók sem tudják, hogy melyik aloldalon is járnak épp, vagy mely aloldalunkat mentették el a kedvencek közé, és persze SEO szempontjából is csak veszíthetünk a lustasággal. Több oldalból álló cikknél az oldalszámot érdemes feltüntetni az aloldal címében.
  • Lehetőleg kerüljük a csupa nagybetűs írásmódot, ez az írott szövegben a kiabálásnak felel meg. Az egyetlen indok a csupa nagybetűs írásmódra, ha az nyelvtanilag úgy helyes (pl. rövidítéseknél USA, SEO, PETA).

Egy hozzászólás “A weblapok címe – TITLE” bejegyzéshez

  1. Üdvözlöm!
    Egy weboldalt szeretnék csinálni domain regisztrációval egybekötve. Ön melyik szolgáltatót javasolja. Kérem a megadott email címemre válaszoljon.
    Köszönettel,
    Attila

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.