WordPress 3.6 Oscar

A mai napon elérhetővé vált a WordPress motor 3.6 verziószámot viselő kiadása, amely az Oscar nevet kapta a keresztszüleitől. Sok újdonság van, de ezek 99%-ban a motorháztető alatt maradtak. Frissítettem néhány blogot erre a verzióra (pl. ezt is), hogy aktív használat közben hátha többet elárul magáról az új motor.

WordPress 3.6 OscarAz első percben egyszerűen nem is találtam semmiféle változást, csak a changelogot böngészve sikerült 1-2 apróságot fellelnem.

Nem félreérteni, ez szerintem nem baj! Feljön a reggelim azoktól a fejlesztésektől, amelyek minden új kiadásnál úgy érzik, hogy az addigra így-úgy beletanult felhasználóknak ideje újra visszaülni az iskolapadba. Tessék felfogni, hogy minden informatikus-rendszergazda-webmester el tud képzelni jobb délutánt, mint hogy magyarázza a savanyú képet vágó felhasználónak a „miértváltozottmegez” mesét.

Sejtitek már, hogy miért a rendszergazdák kedvence a WP? Legalább WP esetén nem kell elmagyarázni mindenkinek, hogy miért kerültek idióta csempék a már megszokott asztal helyére…

Egy-két apróság változott a WordPress 3.5.2 óta

Mint írtam, nem sok szembetűnő újdonság van. Ez jó, mert a fejlesztők nem a csiricsáré körítésre, hanem a ténylegesen a motor fejlesztésére helyezték a hangsúlyt. Ez nem túl gyakori még opensource fejlesztéseknél sem, és mindenképpen pozitív előjel.

  • A motorral jár egy új téma is, ami a nem túl fantáziadús „Twenty Thirteen” nevet kapta. Semmi extra nincs benne, de nyilván nem is az a célja, hogy a WP blogok kinézetét meghatározza, inkább a témák fejlesztőinek ad jó kiindulási alapot.
  • A WP 3.6 HTML5 alapú lejátszóval támogatja a hang és videó anyagokat. Ebből a hang az, aminek szerintem egy weblapon semmi keresnivalója nincs. Kisiskolás weblapguruk blogján elfér a szerelmi bánat miatti ömlengés mellé az Mp3, máshová nem.
  • Van egy új változáskövető rendszer a bejegyzésekhez, ami egy blog esetén sok haszonnal nem jár. Azért a megvalósítása dicséretes.
  • Hang/Video API támogatja a metaadatokat, pl. ID3 taget. Hiánypótló szolgáltatás, tehát mégiscsak bekerült egy pattanásos, szemüveges, szerelmes kisiskolás a fejlesztőcsapatba?
  • Kb. 700 előző verziókban reportolt, kisebb-nagyobb hibát zártak le az új kiadással.

Ez az utolsó pont az, amit értékelni is tudok. Nem véletlenül elterjedt ennyire a WordPress.

Megjegyzem a videók támogatása miatt még lesz fejfájása 1-2 rendszergazdának. Innentől kissé nehéz lesz lebeszélni 1-2 „deszépvideóttaláltam-megosztom” emberkét a 2-300 megás videók blogra feltöltéséről.

Twenty Thirteen

Kell-e félni a frissítéstől?

A 3.6 RC verziói elég rég elérhetőek, így a pluginek és témák fejlesztőinek volt idejük felkészülni a 3.6 támogatására. Nem hiszem, hogy ezzel bárkinek gondja lenne, maximum 1-2 elfeledett, magára hagyott plugin esetén merülhetnek fel problémák. Az automatikus frissítés előtt egy mentés azért nem árt.

Röviden összefoglalva a lényeg, hogy senkit nem fog fejbe verni a sok-sok újdonság, merthogy az adminisztrációs  felületeken nagyítóval kell keresni azokat. Kevés van, és azok sem szembetűnőek.

Egy laikusabb cikkíró alatt úgy frissíthetjük a WordPress motort 3.6 verzióra, hogy a változást észre sem fogja venni!

Hivatkozások:

http://wordpress.org/news/2013/08/oscar/