Megjelent a PHP 5.5.1

A mai napon kiadták a PHP 5.5 ágának első frissítését, amely az 5.5.1 verziószámot kapta. 20 hibát küszöböltek ki ebben a kiadásban, amelyek között több vezet adott körülmények között „segmentation fault” eredményhez. Már-már természetesnek vesszük, hogy az első kiadásban (5.5.0) biztonsági hibát is orvosolni kell, pedig nem az.

Csodálatos, hogy a legtöbb fejlesztő a mai napig képtelen normálisan kezelni a memóriafoglalásokat és felszabadításokat. Ebben a PHP fejlesztők is élen járnak. Jó is az, ha valamilyen toplistára még fel tud kapaszkodni egy opensource projekt.

PHPA meglehetősen sok „memory leak” mellett néhány segfault már nem is vészes. Már amennyiben nem cél az, hogy egy PHP procesz alkalmas legyen rá, hogy egy nyúlfarknyi részfaladatnál vagy egy webes kérésnél többet szolgáljon ki.

Lehet védeni a PHP fejlesztőket, mindenkinek szíve-lelke rajta. A véleményem megváltoztatásához viszont elég sok kellene. Nem említem példaként a tömbök normális kezelését (ha már vannak), vagy hogy egy adott feladatra miért lehet 3-4. azonosnak tűnő, de teljesen eltérő futásidőt produkáló kódot írni, amelyek közül a leginkább standard a leglassabb (foreach(), ha egy újszülött is olvasná a bejegyzésem).

A „mi mindent jobban tudunk” is érdekes hozzáállás. Pl. a GD libre sok dolgot lehet mondani, de ezek között a „tökéletes” biztosan nincs ott. Ez mégsem magyarázza meg, hogy a PHP fejlesztők miért írták újra a GD függvények nagy részét. Ha ott van az a lib, akkor használják, ne csak kiemeljenek a forrásából néhány kilobájtnyit. Ha viszont újraírják, akkor ugyan lehessen már felszabadítani valahogy a képek kezeléséhez használt memóriát. Aki próbált már komolyabb feladatra PHP GD függvényeket használni, az tudja miről írok.

Néhány forrást megnézve én javasolnám a srácoknak a vendéglátóipart, pontosítok: a MEKI takarítói vagy krumplisütői beosztását.

Hivatkozások:

http://www.php.net/ChangeLog-5.php#5.5.1