WordPress 3.6 Béta 1 verziója elérhető

Április 4.-én elérhetővé vált a WordPress 3.6 első béta verziója. Félreértés ne essék, a béta verziót senki nem javasolja éles site üzemeltetőinek. A 3.6 verzió fejlesztése azonban eljutott a publikus teszt szakaszába. A pluginek, skinek fejlesztői már nekieshetnek tesztelni a majdani 3.6 verzióra történő átállás, fejlesztés lehetőségeit.

Nem titkolom, hogy a WordPresst az egyik legjobb ingyenes tartalomkezelő rendszernek tartom, nem véletlenül ad hátteret ennek a blognak is. Ez a blog motor az, amelyet régóta bátran ajánlok a tőlem tanácsot kérőknek.

A WordPress híres arról, hogy kevés problémát okoz egy-egy verzióváltás a webmestereknek. Bízom benne, hogy most sem lesz másképp. A 3.6 verzióval a fejlesztők a szemantikus web felé is nyitnak. Lássuk a hivatalos változáslistát, amely úgy hiszem még csak a hab a tortán.

WordpressA WordPress 3.6 verzió főbb újdonságai

  • Bejegyzés formátumok:  A bejegyzés formátumok saját felületet kapnak, és a témák készítői is hozzáférhetnek a sablon funkciókhoz, amelyekkel a strukturált adatok elérhetőek.
  • Twenty Thirteen: Egy új alapértelmezett témát kap az új WordPress, amely nevében nem meglepően utal 2013-ra.
  • Hangok/Videók: Hang és videó anyagokat illeszthetünk a postokba anélkül, hogy egy külső szolgáltatást (pl. Youtube) vennénk igénybe.
  • Automatikus mentés:  Automatikus mentés persze eddig is volt, de ezután a mentés a helyi gépen is megtörténik, tehát a szerver elérhetőségétől függetlenül is biztonságban lehet a munkánk.
  • Bejegyzések zárolása:  Láthatóvá válik, ha valaki épp szerkeszti a bejegyzést. Természetesen lesz kirúgási lehetőség is, ha valaki épp elfelejtené feloldani a zárolást.
  • Navigációs menük:  A navigációs menükkel egyszerűsödik a hagyományos, összecsukható admin felületet.
  • Verziókövetés: A verziókövetés teljesen megújul, avatarokkal egészül ki, egy csuszkával mozoghatunk a verziótörténetben, és két csúszkával tartományt is kijelölhetünk az összehasonlításhoz.

Nem csekély újdonság lesz tehát, és várhatóan a motorháztető még mélyebb fejlesztéseket, optimalizációkat is rejt majd.

A támogatottság hiányától nem kell tartani, már most több pluginhez jött ki frissítés, melyek többek között a 3.6 verzióval történő kompatibilitást célozzák meg.

A 3.6 verzió a WordPress hivatalos oldalán elérhető.

A fejlesztők tehát nekieshetnek tesztelni az igencsak megújuló, korszerűsödő blog motort!