Sorkizár kizárva…

Sokan sok helyen használják a mai napig szövegigazításra, formázásra a sorkizárás – vagy angolul justify – lehetőséget. Ez annyit jelent, hogy a szöveget a jobb és a bal margóhoz egy időben igazítjuk, oly módon, hogy az adott sorban lévő szóközök méretét dinamikusan változtatjuk. Sok ember gondolja úgy, hogy a sorkizárással a szövege szerkesztettebb, jobban formázott benyomást kelt, ezért előnyben részesíti ezt. Míg a nyomdai munkák során ez teljesen elfogadott, a weben egyre inkább az elavult, kerülendő megoldások közé sorolható. Megpróbálom megvilágítani ennek az okait.

Sorkizár

Miért üldözendő a sorkizárt elrendezés?

Nem arról van szó, hogy tetszik-e nekünk a sorkizárt szöveg. A sorkizárás mellőzésének ennél egzaktabb oka van. Mint említettem a nyomdából kikerülő újságoknál ez a formázás teljesen elfogadott. A weben a helyzet más, mert nem egy papírra nyomtatott, statikusan formázott szöveget olvasnak a weblapok látogatói. A weblapok megjelenítése függ a böngészőktől, rendelkezésre álló fontoktól, képernyő méretektől és még sok-sok egyébtől. Akár egy eszközön, egy böngészővel is kaphatunk más kinézetet, pl. csak mert elforgattuk a tabletünket.

Fehér folyó
Fehér folyó

Könnyen beláthatjuk, hogy a szavak közötti tér nagyságára nincs befolyásunk – szemben egy nyomdai termékkel -, annak méretei az adott látogató eszközeitől, beállításaitól függnek. Ez a legkomolyabb probléma. Az olvasási nehézségekkel, diszlexiával küzdőknél a nagyobb térközökből könnyen kialakul a „fehér folyónak” is nevezett jelenség, amikor a szemet sokkal inkább vezetik a szavak közötti üres terek, mintsem a szöveg sorai. Nem tudom, mennyire sikerült leírnom érthetően ezt a jelenséget, ezért a mellékelt rajzzal is szemléltetem. Ez az, amiért egy korszerű, akadálymentesített weblapon ma már nincs helye a sorkizárt igazításnak.

A fenti problémát a régebbi monitoroknál a nem látható, de érzékelhető képfrissítés is tovább ronthatja.

A sorkizárt igazítás hátrányai

  1. A sorkizárt szöveget a különböző rendszerek, böngészők, eszközök  különböző módon jelenítik meg. Ma már igenis számolni kell annak lehetőségével, hogy a lapunkat nem csak Windowson, és nem csak Internet Explorer böngészőben tekintik meg. Egy kisebb, vagy erősen nagyított képernyőn a „fehér folyó” effektus még inkább problémákat okozhat.
  2. Az adott fonttal írt, egy oldalra igazított szöveget a legtöbb böngésző hasonlóképp jeleníti meg, a sorkizárt elrendezésre ez már nem igaz. Érdemes néhány próbát tenni. Ennek az is lehet az oka, hogy a fejlesztők már nem fordítanak komoly figyelmet erre a kerülendő elrendezési formára.
  3. A fenti két ok miatt az olvasási nehézségekkel küzdők számára a sorkizárt szöveg olvasása sokkal nehezebb, mint az egyszerűbb elrendezésű szövegé. Vélhetően az olvasási nehézséggel egyébként nem küzdő személyeken végzett kísérlet is alátámasztaná a nehezebb olvashatóságot.
  4. A vak vagy csökkent látású emberek által alkalmazott megoldások nehezebben birkóznak meg sorkizárt szöveg szóközeivel. A felolvasó és nagyító szoftverek esetén néha komoly problémát okoznak a szavak közti nagy térközök.

Végkövetkeztetésül azt javaslom, hogy ne nehezítsük meg a látogatóink dolgát, kerüljük a sorkizárást az oldalainkon!

Hivatkozások:

http://www.w3.org/TR/WCAG20-TECHS/G169.html