A Rendszergazda és a filmek

Ez egy rendhagyó bejegyzés lesz, mert nem egy újabb idiótáról szól, aki belém futott.

Ha a rendszergazda helyett az általa létrehozott scriptek és automatizált rendszerek végzik a munka java részét, akkor mit csinál az ideje nagyobb részével egy rendszergazda? A címből sokan talán arra következtetnél, hogy filmet néz, puff, lebuktatta magát.

Nos, ez egy tévedés… A jobb rendszergazdák a munkaidejüket munkával töltik, ha épp nincs más, akkor értelmetlen módon újra és újra átnézik, és tovább csiszolgatják az automatizált rendszereiket. Persze, munkaidőn kívüli idejük egy része is erre megy el, ettől melómániásnak tűnhet némelyikünk, de ez valójában nincs így… Csak azért dolgozunk munkaidőben (és azon kívül is), hogy megkönnyítsük a munkánkat, és kevesebbet kelljen dolgoznunk, merthogy a munkát igazából nem szeretjük (és akkor még finom voltam).

Házimozi
A Házimozi valahol itt kezdődik

A szabadidőben egy rendszergazda nem szeret aktívan kikapcsolódni, merthogy fáradt, mindig, amikor épp nem új (vélt vagy valós) probléma megoldásán dolgozik. Nem kirándul (na jó, a család kedvéért néha), nem sportol (a sport a puhányoknak való), és nincs hobbija az informatikán kívül. Nah, itt jönnek a képbe filmek, minden rendszergazda imádja a filmeket. Semmi aktivitás, csak bámulás… A rendszergazda diszkjei filmekkel vannak tele, mert ha minden filmet megvenne, amelyet megnéz,  akkor a fizetésének  két-háromszorosa menne rá a „pihenésre”.

Milyen filmeket szeret a rendszergazda? Nehéz kérdés, mert sem stílus, sem kor, sem egyéb nem határolja be az ízlését a külső szemlélő számára. Talán egyszerűbb kezdetnek egy lista, hogy miket és miért nem szeret…

Nézzük a „miért nem” listát

 • A Hegylakót nem szeretjük a 2., 3., 4. és további részek gagyisága miatt.
 • Az Alien sorozatot a 3. és 4. rész tette tönkre teljesen.
 • A Csillagok háborúja megdöglött az új 1-3. részek miatt.
 • A Mátrix jó lett volna, ha csak az 1. rész készül el.
 • A Star Trek túl idealista univerzuma nevetséges.
 • Avatar, szép demonstráció, de annál nem több.
 • A Vasember 1-2. c. filmet pl. nem tudom miért utálom.
 • A gyűrűk ura, igényes, szép filmes munka, mégsem, mert csak.

Miket szeret a rendszergazda?

A szeret egy speciális kategóriát jelent nekünk, valahol az „akárhányszor képesek vagyunk megnézni” írja le leginkább ezt. A lista nem ABC sorrendben készül, hanem az 1. a legjobb, és az utolsó is jobb minden más filmnél. Némelyik film bukott a mozikban, de ez van, így legalább 999 Ft-ért birtokolhatunk belőle saját DVD példányt. A rendszergazda nem megy a tömegek után! Ízlésben sem…

Az őrzők
Az őrzők, a legjobb film
 1. Az őrzők (Watchmen)
 2. Brazil
 3. Borat
 4. Szárnyas fejvadász (Blade Runner)
 5. Dogma
 6. Brian élete (Monty Python’s Life of Brian)
 7. A kezdetek kezdete (Year One)
 8. K-PAX, a belső bolygó (K-PAX)
 9. Vissza a jövőbe 1-3. (Back to the Future)
 10. X-men
 11. Blöff (Snatch)
 12. Úttalan út (Interstate 60)
 13. Harcosok klubja (Fight Club)
 14. Ponyvaregény (Pulp Fiction)

Miért nem 10 film van a listában? Csak, mert miért ne? Naja, vígjáték és sci-fi, mi mást vártál azután, hogy leírtam, nekünk a filmek pihenéshez kellenek? Csak nem hitted, hogy szeretjük azokat a filmeket, amikben számítógépet látni? Szóba jöhetnek még a kung-fu és a ninja filmek, de azokból egy rendszergazda annyira mindenevő, és egy címet sem emelnék ki.

Van egy külön lista a sorozatokról is

A legtöbb rendszergazda szeret sorozatokat nézni, mert ezekben részről-részre szinte minden szereplő ismert, tehát még ezt a minimális odafigyelést sem igénylik. Én is ezért szeretem ezeket…

 1. Alf
 2. Agymenők (The Big Bang Theory)
 3. Kockafejek (The IT Crowd)
 4. Rémvadászok (Special Unit 2.)
 5. Angel
Szárnyas fejvadász
Szárnyas fejvadász, a legjobb jelenet

Kedvenc filmrészlet

Van persze kedvenc filmrészlet is, ami talán nem a legvidámabb, talán nem is legjobb, de mégis kedvenc rész a fenti filmek egyikéből. A Szárnyas fejvadász végén van a rész, ahol a replikáns (Rutger Hauer) vadászik a fejvadászra (Harrison Ford, akinek más nézhető filmje nem ismeretes előttem), miközben épp lejár az ideje, amit kiosztottak számára a készítői. Az élethez való ragaszkodás pillanata, amikor átszúrja a tenyerét a szöggel, hogy érezze, hogy még él. Versenyt fut, de már a célba érés lehetősége nélkül.

Egy hozzászólás “A Rendszergazda és a filmek” bejegyzéshez

 1. meglepődve olvastam hogy a kedvenc filmjeid 70%-t láttam és én is szeretem (egy másik rendszergazda)

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.