Zyxel NSA320S és a Debian Linux – 5. rész

Néhanapján frissítem a debiános Zyxel NSA320S rendszerét, de erről időhiány miatt nem születnek bejegyzések. A kis gép az elmúlt évben vígan tette a dolgát, és most lett néhány percem, hogy közzétegyek egy frissítést a blogomon is.

Debian powered NSA320SAz előző bejegyzésben lévő leírás szerint telepített rendszer esetén elegendő az alábbi, új uimage fájllal felülírni a régit, és a reboot után máris egy friss, ropogós Linux 4.5 kernellel futhat a rendszer. Természetesen az uimage használható egy újabb Debian (Jessie) netboot initrd image segítségével frissebb Debian telepítéshez is. Nekem erre nincs túl nagy késztetésem, mert egyrészt nincs benne igazi kihívás, másrészt a régebbi Wheezy tökéletesen teszi a dolgát.

Fájlok:

linux-4-5-nsa320s.patch – Linux 4.5 kernel patch (MD5: 99b9ddee75da4dd68952897143556597)
config-4-5-nsa320 – Linux 4.5 kernel config (MD5: 98887acf25b6c42debcff9b62c39b298)
uimage – Linux 4.5 kernel U-Boot image (MD5: 34b57b5702036e1eca4ebbd5fb9bfe8c)

Hivatkozások:

http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-1-resz/
http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-2-resz/
http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-3-resz/
http://www.madadmin.com/zyxel-nsa320s-es-debian-linux-4-resz/
http://www.kernel.org/

Kategória: Elektronika Címke: , ,
8 comments on “Zyxel NSA320S és a Debian Linux – 5. rész
 1. manta szerint:

  Én is most küzdök ezzel a hardverrel és kicsit fenn vagyok akadva az egyik regulatoron. Honnan jött a SATA kapcsolgatásra a pin? Nem látok erre a gpiora semmit az eredeti firmwareben sem, nem is néz ki úgy, mintha változna bármi is, ha kapcsolgatom. Ráadásul nekem az egyik SATA port 12V-os tápja fixen ki van kapcsolva valamiért, és ez úgy tűnik egy FET-re van kötve amit a 6702 egyik lába vezérel. Viszont azt nem tudom megmondani, hogy ez melyik gpio. Szóval: honnan vetted a gpio pineket?

 2. MadAdmin szerint:

  Kicsit kevés infót adsz. A GPL miatt kiadott ZyXEL forrást nézed? Mert az sajnos csak részletekben egyezik meg azzal, ami ténylegesen az NSA320S vason fut. A GPIO pinek egy részét az eredeti firmwaret elemezve szedtem össze, a másik részét kiméregettem. U-Boot alól próbálod bekapcsolni a SATA portot? A gyári szoftverrel működik a 2. SATA port?

 3. mj szerint:

  Szia,

  Most akadtam rá az írásodra véletlenül, mert én NAS520 -ra szeretnék valami saját Linux-ot tenni. Sok fórumot megnéztem de valahogy még nem találtam egyetlen leírást sem, hogy valakinek sikerült volna ez a művel.
  Egyébként a cél ugyan az lenne mint ami neked volt anno, hogy egy kicsit jobban ki szeretném használni a rendszer erőforrásait, egy optimálisabb rendszert szeretnék összehozni.

  Ez a verzió egy kicsit eltér a 320-tól, több benne a memória és másabb a processzor is:
  – CPU: FreeScale FS1024 Dual Core 1.2 GHz
  – Memory: DDR3 1 G
  Így úgy gondoltam, hogy nyugodtan lehetne használni egyéb funkciókra is.

  Azt szeretném kérdezni, hogy találkoztál már ezzel a típussal, vagy meglátásod szerint lehet-e erre a változatra is saját Linux-ot tenni?

  Válaszodat előre is köszönöm,

 4. MadAdmin szerint:

  Én nem találkoztam ezzel a NAS-sal, de a specifikációja alapján nem tűnik nehéznek portolni erre az aktuális linux kernelt, onnantól pedig nyitva az út egy Debian telepítés előtt. A CPU úgy látom, hogy ARMv7 Cortex-A9, ami támogatott. Egyetlen gond, hogy a Zyxel felől semmiféle támogatást, de még infómorzsát sem lehet kapni. Emiatt a HW visszafejtéséhez, azaz a device tree összerakásához a SoC datasheetje mellett műszerezettség (szkóp, logikai analizátor, stb) is kellhet.

  Az NSA320S sokkal gyengébb vas (256M RAM vs 1G RAM, 1 core vs 2 core), de még azon is minden elvárható alkalmazás elfut. Ez alapján a NAS520 még több dologra lehet alkalmas egy korektebb, nyilt forrású rendszerrel. Esélyesen megéri kicsit dolgozni vele.

 5. mj szerint:

  Sajnos ilyen műszereim nekem nincsenek, így ha megkérnélek tudnál ebben segíteni nekem? Esetleg egy dmesg, vagy valamilyen más információ segítene?
  Illetve milyen úton merre kellene elindulni ?

 6. MadAdmin szerint:

  Felszerelésem még van hozzá, de a szabadidővel én nagyon rosszul állok. Egy halom projektem áll jelenleg a fiókban, jobb időkre várva. Emiatt nem igazán tudok segíteni.

  Nézz körül, esetleg nyiss topikot erről a NAS-Central (http://forum.nas-central.org/viewforum.php?f=303) fórumán, hátha már belekezdett valaki. Akkor is lehet hasznos infó itt, ha valakinek esetleg beletört a bicskája egy adott ponton.

 7. Adam szerint:

  Szia!

  Ez a Debian bootolható, illetve működik NSA325 v2-n is?

  Találtam egy wiki oldalt (http://zyxel.nas-central.org/w/index.php?title=Debian_on_325) ami alapján eljutottam addig, hogy usb-ről átkonfigurálja az U-bootot, hogy usb-ről legyen a boot. Azzal a különbséggel, hogy a Debian-3.14.0-kirkwood-tld-1-rootfs-bodhi-t már nem lehet elérni, helyette a 4.12-t töltöttem le. Csináltam egy pendrive-ot 2 partícióval, boot és rootfs. Kicsomagolja a kernelt és kiírja, hogy “Please check your kernel config and/or bootloader). És ennyi. Szóval megtalálja a kernelt, ki is bontja, de nem igazán értem miért akad el.

 8. MadAdmin szerint:

  Szia!

  Az NSA325 v2 hasonló eszköz, de másik device tree-t igényel. Hiába mindkét vas Kirkwood alapú, mert az egyes GPIO pineket más-más funkciókra használták fel a két eszközben. Pl. egyiken a 33-as GPIO kapcsolja a SATA1 powert, másikon a 47-es. Emiatt az NSA320S kernel (illetve DT) nem működik az NSA325-ön.

  Viszont a Debian megoldott volt már régebben is NSA325-ön, trükközni sem kell vele sokat, mert a Linux kernel direktben támogatja ezt. Nem sok kihívás volt benne, ezért én nem is foglalkoztam vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*