Hasznos oldalak 5. – BrowserShots.org

Egy webfejlesztők számára szinte nélkülözhetetlen eszközt ajánlok ma a figyelmetekbe. Minden komoly webfejlesztőnek ellenőriznie kell a lehető legtöbb böngészővel az elkészült lapja megfelelő megjelenését és működését. A BrowserShots.org ezt a munkát könnyíti meg.

HTML és CSS szabványok léteznek ugyan, de ezek értelmezése és megvalósítása a mai napig böngészőnként és böngésző-verziónként is eltérhet. Vannak statisztikák, hogy mely böngészőt használják a legtöbben, de csak ezekre támaszkodni nem minden esetben szerencsés.

BrowserShots.orgLehet, hogy eddig is ellenőrizted a leggyakrabban használt 5-6 böngészőn az elkészült lapot, és ezzel biztosítottad, hogy a látogatóid 95%-a megfelelően látja az oldalad. A maradék 5% viszont jelentheti azt is, hogy minden 20. látogatód esetében problémás az oldal megjelenítése. Ez 1000 látogatónál már bizony 50 bosszankodó, potenciális ügyfél elvesztését is jelentheti.

A BrowserShots.org lapon ingyenesen is ellenőrizhetitek az elkészült lapotok megjelenését az elérhető böngészők legnagyobb részén (ma 169 böngészőverzió érhető el). Ehhez mindössze a lapotok címét kell megadni, és türelmesnek lenni, míg elkészülnek a lapotok megjelenését mutató screenshotok.

Ha eddig azt hitted, hogy a lapod minden böngészőben egyformán jól jelenik meg, akkor lehetséges, hogy ez a site okoz majd neked egy kis meglepetést. Hozzáteszem, hogy a felkínált böngészők listája koránt sem teljes, nincsenek szöveges, mobilokon, tableteken létező vagy más, extrémebb browserek. Ezekre még visszatérek egy későbbi cikkben.

Hivatkozások:

http://browsershots.org/