Rendszergazda és a billentyűzetek

A billentyűzetekből elkoptattam már néhányat az évek során, de mára egyértelművé vált, hogy munkára leginkább a mechanikus típusok alkalmasak. Persze ezek közül is csak komoly körültekintéssel szabad választani. Úgy tűnik, hogy második nekifutásra megtaláltam a számomra tökéletes billentyűzetet, egy Varmilo VA88M típusút.

Asus Horus GK2000 ROG prémium(?) billentyűzet

Kérdőjellel írom, mert Asus Horus GK2000 típusú billentyűzettel a gyártó egyértelműen a prémium kategóriát célozta meg. Ezt tükrözi az ára, a súlya, a csomagolása, az anyaghasználata, a hozzáadott sok vacak kiegészítő, a neoprén hordtáska, és nem utolsó sorban a Cherry MX Red kapcsolói.

Asus Horus GK2000
Asus Horus GK2000, nem olyan rossz

Az első problémám vele a szóköz billentyű csapnivaló mechanikai megvalósítása. A prémium minőség ellen szól, hogy ez pont olyan “gagyi”, mint a legolcsóbb mechanikus billentyűknél az megszokott. A billentyű hiába szép hosszú, csak a közepén leütve viselkedik normálisan. Rossz beidegződés miatt viszont én a bal alsó sarkán ütöm le a hüvelykujjammal, így viszont a kialakítása miatt kissé “akad” és “ragad”, ami számomra roppant zavaró. Én egy apró alkatrészt nyomtattam hozzá, amivel perfektül viselkedik a rendetlenkedő szóköz, de egy prémium kategóriás billentyűzetnél ennek azért nem így kellene működnie.

Második problémám a billentyűzet hangja, amely csaknem a régi mechanikus írógépek hangjával vetekszik. Ez főleg akkor gond, ha valaki egy elnyúlt éjszakai munka miatt gépel, míg más pihenne ugyanabban a szobában. Nálunk az ilyen helyzet sajnos elég gyakori.

Harmadik problémám a billentyűzettel, hogy a billentyű feliratai csak bekapcsolt háttérvilágítással látszanak. Az RGB háttérvilágítása viszont ennek is természetszerűen PWM vezérelt. Ez ugyan látványos, de az alkalmazott alacsony frekvencia miatt az egész billentyűzet vibrál tőle. Mára a jó monitoroknál szinte megszűnt a vibrálás, erre a billentyűzetek kezdenek neki ennek? Nem mindenki érzékeny erre, de én látom, és rettenetesen zavar.

Végül a harmadik probléma miatt döntöttem az Asus billentyűzet cseréje mellett, de mivel a versenytársak pepitában ugyanazt hozzák, mint az Asus, nehéz volt jobbat találni.

Varmilo VA88M CMYK – Cherry MX Silent Red

Teljesen véletlenül futottam bele ebbe a billentyűzetbe, amikor épp széket kerestem. Már az első próbára is megdöbbentett. A Varmilo is Cherry MX kapcsolókat használ, de ebből elérhető a Silent Red verzió is, ami azonos leütési erő, érzékenység mellett összehasonlíthatatlanul halkabb gépelést tesz lehetővé. Ráadásul a szóköz billentyű végre olyan, amilyennek lennie kell, azaz bárhol leüthetően tökéletes.

Varmilo VA88M
Varmilo VA88M Vintage Days + CMYK – Cherry MX Silent Red

Fehér háttérvilágítás van, de alapértelmezetten kikapcsolt, és a billentyűk feliratai enélkül is tökéletesen olvashatóak. A legtöbb mechanikus billentyűzet nem ennyire tapintatos.

Szándékosan numerikus billentyűzet nélküli verziót választottam, mert a numerikus billentyűzetet a rossz beidegződés miatt egyáltalán nem használom. Azt hiszem, hogy ez is visszavezethető arra, hogy a 8bites gépeken, amelyeken a gépelést tanultam, szoktam, ilyen még nem volt. Adatrögzítést sosem végeztem, így az elmúlt 25 PC-s évemben sem szoktam rá a használatára. Viszont enélkül a jobb kéz ideális pozíciójához közelebb esik az egér, sokkal kevésbé kell jobbra kinyúlni érte.

A billentyűzet sallangoktól mentes, de tetszetős csomagban érkezik. Nagyon sok, vagy akár egyedi színösszeállításban is választható. Nekem ezek közül a “Vintage Days + CMYK” fantázianevű tetszett meg, mert nagyon jól olvasható, egyszerű, mégis vidáman színes. A gyártó előzékenyen ehhez is mellékel egy csomag szürke billentyűt, keycap leszedő szerszámot és műanyag porvédő takarót, ami roppant pozitív.

A billentyűzet dupla karton dobozban érkezik, a kis méretéhez képes igen jelentős súllyal. A billentyűzet tömege 820g fölötti, ami épp 3x annyi, mint a tartaléknak használt vezeték nélküli Logitechem elemekkel. Nem épp a magától odébb csúszós kategória. Valahogy minden izében minimalizmust, egyszerűséget, de high-end minőséget sugall.

Azt hiszem, hogy jelenleg ez a mechanikus billentyűzet képviseli a legjobb elérhető ár-érték arányt. Nehezen tudok ennél jobbat elképzelni. Bízom benne, hogy a tartósságára sem lesz panaszom.

Linkek

http://en.varmilo.com/

Kategória: Blog Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*