Form + Javascript = Duplicate Content?

Érdemes óvatosan bánnunk azokkal a formokkal, select elemekkel, amelyek nem tényleges formok, csak javascript-tel dolgozzuk fel őket. A keresőrobotok fejlesztői a formokat nem éppen megfelelően kezelik, emiatt könnyen indexelésre kerülhet néhány (vagy néhány ezer) oldalunkból több “másolat” is.

Hol jelentkezik a probléma?

Tegyük fel van az oldalunkon egy alábbihoz hasonló form, benne egyetlen select, amit mondjuk egy javascript függvénnyel kezelünk. Legyen mondjuk egy mezei, betűméretet módosító kódunk, amely az alábbi formot használja.

<form>
 <select id="fontsize" name="fontsize">
  <option value="1">Kicsi</option>
  <option value="1.5">Közepes</option>
  <option value="2">Nagy</option>
 </select>
</form>

Gondolom kitaláljátok, hogy mi lesz az eredmény. Nem? A kedvenc keresőink robotjai lekérik ezeket felhasználva is az adott oldalt.

 1. http://lapom.com/
 2. http://lapom.com/?fontsize=1
 3. http://lapom.com/?fontsize=1.5
 4. http://lapom.com/?fontsize=2

A lapunkon megfelelő canonical jelölést és 301 redirect átirányítást alkalmazunk a duplikátumok elkerülése érdekében. Az indexben mégis megjelennek sorban a 2., 3. és 4. verziók, a duplikációk miatt ezzel a találati listában hátrébb sorolva a lapunkat.

A fenti csak egy példa volt. Akár úgy is ráfuthatunk hasonló problémára, hogy nem is tudunk róla. Jó példa néhány WP téma, amelynek a mobilra optimalizált lapján egy ilyen FORM valósítja meg a lenyíló menü lehetőségét. Nem nézzük mobilon, nem látjuk sosem, és csak lesünk, hogy miért csúszik egyre hátrább a lapunk a keresők találati listájában…

Ennek nem így kellene működnie, de ma (2013. 08. 03.) biztosan így működik. Akár tetszik, akár nem.

Mit tehetünk?

Ha már ráfutottunk az indexelésre egy fake-form kapcsán, akkor keveset, ezért lehetőség szerint előzzük meg a bajt. Tudjunk róla, hogy 2008 óta a robotok a formokat is megpróbálják linkekhez hasonlóan végigjárni.

Amit NEM javaslok.

Különböző fórumokon több megoldási javaslatot terjesztenek a pórul jártak, de ezek között kevés a valóban használható. Ezt mondjuk megszokhattuk, a webes fejlesztés kb. olyan mint a foci, mindenki ért hozzá … vagy mégsem?

 1. Ne próbálkozz olyan action beállításával, ami 4xx hibakódot ad vissza. Ezzel csak azt érnéd el, hogy az oldaladon megnő a detektált (fals) 404-es hibák száma, ami negatívan hat az oldal helyezésére a keresőkben.
 2. Olyan action bállítása sem célszerű, amely robots.txt által tiltott URL-re mutat. Legyünk tisztában vele, hogy egyrészt a robotok nem minden tiltást vesznek figyelembe, másrészt a nem bejárható részekre mutató linkeket sem díjazzák.

Néhány dolog, ami jó ötletnek tűnik, működnie kellene, de mégsem segít.

Az alábbi megoldásoknak működniük kellene, de a keresőrobotok fejlesztői is csak olyan programozók, akiket a szabványok és a saját cégük ajánlásai is hidegen hagynak.

 1. 301-es átirányítás arra az URL-re, amely nem tartalmazza a fel sem dolgozott URL paramétert. Elvileg ennek meg kellene oldania a problémát, de a robotok egyszerűen nem úgy kezelik, ahogy a dokumentációjuk sejteti (és ahogy kellene). Ez nem vita témája, hanem személyes tapasztalat.
 2. A “canonical” jelölés beállítása ma már a legtöbb oldalnál szükséges és célszerű, de ez sem gátolja meg önmagában a robotokat a (vélt) duplikátumok indexelésében.

Néhány lehetőség maradt.

Aggódni nem kell, maradt 1-2 járható út is, hogy a problémát elkerüljük vagy orvosoljuk.

 1. Kerüljük el a csak kliens oldalon, javascript által kezelt formokat.
 2. Az elkerülhetetlen fake-formokat javascript kóddal adjuk hozzá az oldalhoz, ha nincs JS, akkor ezek úgyis értelmüket veszítik.
 3. Jelenleg csak a GET lehetőségre ugranak rá a robotok, egyelőre(!) még nem POST-olnak. A fake formok esetén a method=”post” attribútum beállítása tehát segíthet.

A 3. pont megoldása alkalmazható leggyorsabban és a legkevesebb munkával.

<form method="post">
 <select id="fontsize" name="fontsize">
  <option value="1">Kicsi</option>
  <option value="1.5">Közepes</option>
  <option value="2">Nagy</option>
 </select>
</form>

A már beindexelt fals duplikátumok esetén csak abban bízhatunk, hogy azok idővel kiürülnek a keresők indexeiből.

Programozó
Inkább nem írom ide a véleményem a nagyon nagy cégek programozóiról, hátha 18 év alattiak is megnyitják ezt az oldalt…

Update 1. /2013. 08. 06./

A fentinél biztosabb, szebb, jobb megoldás, ha inkább egy action=”javascript:void(0)” attribútummal bővítjük a formot.

<form action="javascript:void(0)">
 <select id="fontsize" name="fontsize">
  <option value="1">Kicsi</option>
  <option value="1.5">Közepes</option>
  <option value="2">Nagy</option>
 </select>
</form>

Tisztább, jobb, szárazabb érzés…

Kategória: SEO Címke: , , , , ,
3 comments on “Form + Javascript = Duplicate Content?
 1. jobKereső szerint:

  Üdv,

  én történetesen robotot programozok. (Ez állásokat keres, menet közben másféle oldalakra is rátéved, főleg sitemap/főoldal etc).

  Én a probléma másik oldalával szoktam találkozni. Az oldalon kint van pl. egy nyelv-választó form, vagy nyelv választó url, ami úgy épül fel, hogy az éppen megcímzett urlhez adja hozzá az új url paramétert. Ilyenkor az történik, hogy a robot rámegy arra hogy
  akarmi.hu?nyelv=hu
  majd ezen állva összerakja az oldal a nyelvválasztó url-eket hogy:
  akarmi.hu?nyelv=hu&nyelv=de
  akarmi.hu?nyelv=hu&nyelv=en etc
  ezekről kiindulva a “nyelv” paraméter újra ismétlődik, minden lehetséges permutációban, és gyakorlatilag a végtelenig növeli az url hosszát

  a fenti eset, hogy a GET formnak vannak selecttel kiválasztható értékei, ez lehet valós duplikáció forrása, a POST form ezt akkor oldja meg, ha a weboldal eltárolja session-ben vagy cookie-ban a font értékét, különben a következő GET request már nem fogja megkapni a font paramétert

  szerintem egy robots.txt bejegyzés, ami a font paramétert tartalmazó urleket kiszűri, meg kéne oldja a duplikációkat – ott ahol számít, a nagy keresők ezeket betartják

  Attila

 2. MadAdmin szerint:

  Az URL-ek felderítésével nem lenne gond, de nekem magas, hogy egy GET form alapján összerakott URL miért kerül be a kereső indexébe adott körülmények között.

  A GET változóval kiegészített URL-re a webszerver 301-es átirányítást ad, amely olyan oldalra mutat, amiben az érvényes URL-re mutató rel=”canonical” link tag van. Ennek ellenére most ott van legnagyobb kereső indexében a robot által tákolt és a valós URL is. A 301 és a canonical link külön-külön is elejét kellene vegye a kettősen indexelt tartalomnak.

  Tudom, hogy weblapok fejlesztői között is sok kutyaütő van, de számomra ott elfogadhatóbb, mint a web alapját adó keresők fejlesztő között.

  MadAdmin

 3. jobKereso szerint:

  A 301 el kéne tüntesse… de nem látok bele én sem a legnagyobb kereső lelkivilágába. Esetleg link mutat valahol ezekre a GET url-ekre, és azért marad bent az indexben.

  A google webmaster tools alkalmazáson belül, a feltérképezés/url-paraméterek alatt elvileg lehet szabályozni, hogy milyen paramétereket indexeljen. Persze ezt leginkább úgy kell érteni, hogy új oldalak indexelésekor veszi figyelembe. Régi oldalakat nem dob ki az indexből.

  A.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*